AZ-voorzitter Scheringa opent op vrijdag 7 april met het luiden van de traditionele kaasbel aan het Waaggebouw de eerste Alkmaarse kaasmarkt in 2006. Dit is tegelijkertijd de opening van het jaarlijkse toeristenseizoen in Alkmaar. Alkmaar richt zich sinds kort vooral op Italianen en Spanjaarden die van stedentrips houden, zonder de traditionele doelgroep van Nederlandse en Duitse kusttoeristen uit het oog te verliezen. Een swingend optreden van een caribische brassband op de kaasmarkt illustreert dat Alkmaar haar horizon verbreedt.

Niet alleen de kaasmarkt trekt jaarlijks veel bezoekers, maar ook de monumentale binnenstad en de verscheidenheid aan winkels. Met name bezoekers van de kustgebieden, waaronder veel Nederlanders en Duitsers weten de Kaasstad altijd goed te vinden. De kaasmarkt op vrijdagochtend is voor toeristisch Alkmaar een belangrijke trekker. De gemeente wil deze bekende traditionele attractie gebruiken om ook nieuwe bezoekersgroepen naar Alkmaar te trekken. In 2004 is de kinderkaasmarkt geïntroduceerd, wat een groot succes is gebleken. In 2005 is door de VVV de gids Kaasexpress vernieuwd en uitgegeven in zes talen, waardoor tegenwoordig ook Italiaanse en Spaanse toeristen in eigen taal geïnformeerd kunnen worden over de gebruiken van de kaasmarkt. Italiaanse en Spaanse toeristen komen met name voor de historische steden en voor cultuur. Zij vormen een belangrijke nieuwe doelgroep voor Noord-Holland en daarmee voor Alkmaar.
Kaasmarktarrangementen
Dit jaar maken kaasmarktarrangementen het extra aantrekkelijk om een stedentrip te plannen naar Alkmaar. Met de arrangementen richt Alkmaar zich vooral op senioren. De arrangementen zijn het resultaat van een samenwerking tussen Stichting Promotie Alkmaar, de VVV en de gemeente Alkmaar.
Scheringa luidt de kaasbel
De topprestaties van voetbalclub AZ hebben Alkmaar nationaal en internationaal op de kaart gezet. Het indrukwekkende nieuwe stadion dat zijn voltooiing nadert, verfraait de entree van Alkmaar. AZ-voorzitter Dirk Scheringa is dan ook de aangewezen persoon om dit jaar, samen met echtgenote Baukje, het startsein te geven voor het nieuwe toeristenseizoen door de kaasbel te laten luiden. Vorig jaar kreeg (voormalig) AZ-trainer Co Adriaanse die eer.
Traditionele aftrap
Burgemeester Van Rossen ontvangt traditiegetrouw voorafgaand aan de eerste kaasmarkt, naast de speciale gasten, ook alle medewerkers van de kaasmarkt in de raadzaal van het stadhuis. Deze ontvangst begint om 09.00 uur. Naast de burgemeester zal ook kaasvader Kees Koopman, de baas van het kaasdragersgilde, een toespraak houden. Aansluitend gaat het hele gezelschap onder de swingende klanken van de caribische brassband Brotherhood naar het Waagplein, waarna de kaasmarkt om exact 10.00 uur wordt geopend met het luiden van de bel.
Elke vrijdagochtend kaasmarkt
De Alkmaarse kaasmarkt wordt tot en met 8 september 2006 gehouden elke vrijdagochtend van 10.00 tot 12.30 uur op het Waagplein in Alkmaar.
bron:Gemeente Alkmaar