Op uitnodiging van de gemeente Schiedam nemen zes scholieren van de 5e klas Atheneum van de Scholengemeenschap Schravenlant onder leiding van de docent geschiedenis, de heer J.W. Verkaik, van 30 april tot en met 8 mei aanstaande deel aan een jongerenuitwisseling in Esslingen, genaamd Yourope. Esslingen is een partnerstad van Schiedam.

Naast Schiedam en gaststad Esslingen nemen jongeren deel uit de overige partnersteden en uit steden waarmee Esslingen betrekkingen onderhoudt.

Het betreft jongeren uit Neath Port Talbot (Wales); Velenje, (Slovenië); Udine (Italië); Molodetschno (Wit Rusland); Eger (Hongarije) en Nà¶rrkà¶ping (Zweden).

Het project wordt grotendeels gesubsidieerd door de Europese Unie. De resterende kosten zijn voor rekening van Esslingen. De reiskosten worden voor 70% door de EU gesubsidieerd en de resterende reiskosten komen voor rekening van de deelnemende gemeenten.

De Schiedamse scholieren reizen per trein.

Ze gaan goed voorbereid op reis. Ze zullen in groepsverband met de jongeren uit de andere steden deelnemen aan diverse workshops.

Het is daarbij de bedoeling dat ze zoveel mogelijk van ieders cultuur en gewoonten te weten komen.

Zo staat een taalcursus op het programma waarbij men in kort tijdsbestek elkaar enkele woorden of zinnen uit de eigen taal probeert te leren. Ook staan dans, muziek, koken en sport op het programma.

Er moet worden gewerkt naar een slotpresentatie, die op vrijdagavond tijdens een groot feest in het kader van 50 ja ar jongerenuitwisseling zal worden gepresenteerd.

Vanaf 6 mei tot 8 mei vindt namelijk gelijktijdig een reà¼nie plaats in het kader van 50 jaar jongerenuitwisseling

Hierbij zijn oud deelnemers aan jongerenuitwisselingen tussen de partnersteden aanwezig waaronder een aantal Schiedammers en oud Schiedammers die in de jaren 60 en 70 actief waren in jongeren uitwisselingen.

Onder hen de voorzitter van de voormalige Stichting de Schiedamse Gemeenschap, de heer Joop Daalmeijer, de oud directeur van het toenmalige Passage theater mevrouw Connie Eggink en de heer Cees van der Wel , thans werkzaam bij TV Rijnmond.

Op vrijdag 7 mei is er een gezamenlijke ontvangst in het Stadhuis van Esslingen.

bron:gemeente Schiedam

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular