Dit weekend is een Nederlandse patrouille behorende bij het Special Forces Detachement in Zuid-Afghanistan bij vijandelijke activiteiten betrokken geweest bij een vuurgevecht. Bij dit vuurgevecht tussen de patrouille en de inzittenden van een verdacht voertuig viel één dode en raakten twee personen gewond. Aan Nederlandse zijde vielen geen slachtoffers. De gewonden zijn opgenomen in een hospitaal in Kandahar.

Voor zover de informatie nu strekt reed het verdachte voertuig bij het invallen van de duisternis in op de patrouille. De patrouille probeerde het voertuig te waarschuwen met lichtsignalen en lichtkogels. Het voertuig reageerde niet op deze waarschuwingen waarop de patrouille waarschuwingsschoten loste. Daarop wijzigde het voertuig van richting en werd vanuit de auto met automatische wapens gericht op de patrouille gevuurd. Door de
patrouille is daarop gericht teruggeschoten en het voertuig tot stoppen gedwongen. In het voertuig werd een grote hoeveelheid wapens, munitie en drugs aangetroffen. Deze contrabande wordt aan de Afghaanse autoriteiten overgedragen. De Tweede Kamer der Staten-Generaal wordt op korte termijn vertrouwelijk geïnformeerd over de recente gebeurtenissen in Kandahar.
bron:MinDef