Persbericht

Flinke reductie CO2-uitstoot Schneider Electric, investeringen lonend

Haarlem 22 november 2012 — Schneider Electric behaalt een energiereductie van 15 procent op 160 locaties wereldwijd. Het concern stelde zich in 2005 al ten doel om het energieverbruik significant te verminderen. Nu deze doelstelling is behaald, stelt Schneider Electric zich weer een nieuw doel: nog eens 10 procent vermindering van het energieverbruik eind 2014, zodat de totale besparing uitkomt op 25 procent. Ook het nieuwe Nederlandse hoofdkantoor van Schneider Electric, dat in december in Hoofddorp wordt betrokken, is onderdeel van het programma. Het project is daarnaast gericht op het tonen aan andere organisaties welke investeringen in energiemanagement lonend en dus financieel haalbaar zijn.

Schneider Electric maakt sinds 2005 jaarlijks het energieverbruik bekend van 160 productievestigingen en logistieke locaties. Het Schneider Electric Energy Action is een programma voor energiebesparing dat hardware- en softwareoplossingen, expertise en methodologie combineert en met elkaar verbindt. De belangrijkste doelen van het programma zijn:
-    Een doorlopende vermindering van het verbruik van gas, elektriciteit en olie.
-    Het implementeren van eigen oplossingen in alle faciliteiten van Schneider Electric.
-    Het verhogen van de bewustwording van eigen medewerkers omtrent de mogelijkheden van energiebesparing.

De doelstelling om energieverbruik met 10 procent per persoon en per productiesite te verminderen, is overal gehaald. In sommige gevallen is de besparing zelfs 15 procent.

Investeringen in drie jaar terugverdiend
Om de doelstelling te bereiken, investeerde Schneider Electric fors in de 160 locaties. Tot eind 2011 werden jaarlijks miljoenen euro's toegewezen om de verschillende gebouwen en fabrieken te voorzien van apparatuur. Dit investeringsbedrag is in drie jaar tijd terugverdiend en besteed aan onder meer 500 variable speed drives, 1.900 energiemeters en honderden sensoren, controllers en ander gebouwbeheersystemen. Tegelijkertijd is besloten om bestaande verlichting te vervangen door energiebesparende verlichtingssystemen en meer efficiënte verwarmingsoplossingen te installeren.

'Energiemanagement blijkt lonend te zijn. Over het algemeen verbruiken de locaties van Schneider Electric zeer weinig energie in vergelijking met andere industriële locaties. We willen andere organisaties laten zien hoe ze enorme besparingen kunnen realiseren met behulp van technologie', zegt Marcel Spijkers, Algemeen Directeur bij Schneider Electric Nederland. 'Communicatie naar derden is een belangrijk onderdeel van onze strategie. Ook in het nieuwe hoofdkantoor in Hoofddorp, dat we vanaf december 2012 betrekken, hebben we beproefde systemen toegepast en communiceren we dagelijks over ons energieverbruik.’

Extra energiebesparing
Om de extra 10 procent aan energiereductie eind 2014 te behalen, neemt Schneider Electric nieuwe maatregelen. Deze zijn:

-    Alle locaties die groter zijn dan 5.000 m2 worden verbonden met StruxureWare Energy Operation, het energiemonitoringplatform van Schneider Electric. Deze oplossing wordt ook in het nieuwe hoofdkantoor in Hoofddorp geïmplementeerd.
-    Implementatie van StruxureWare Resource Advisor. Het bedrijf kan met deze oplossing energierekeningen opvragen en inzichtelijk maken, zodat zij de rekeningen goed kunnen controleren. Daarnaast kunnen zij hierdoor slimmer energie inkopen.
-    Uitrol van het ISO 50001 programma op twintig locaties van de Schneider Electric.
-    Implementatie van een wereldwijd servicecontract om de behaalde besparingen te waarborgen.

Over Schneider Electric
Als wereldwijd specialist in energiemanagement, met vestigingen in meer dan honderd landen, biedt Schneider Electric geïntegreerde oplossingen voor meerdere marktsegmenten. Schneider Electric heeft leidende posities in energie & infra, industrie & machinebouw, niet-residentiële gebouwen, datacenters & netwerken alsmede in de residentiële sector. De focus van Schneider Electric ligt op het veilig, betrouwbaar, efficiënt, productief en duurzaam maken van energie. In 2011 hebben ruim 130.000 medewerkers een omzet gerealiseerd van 22,4 miljard euro. Onder het motto 'make the most of your energy' helpt Schneider Electric mensen en bedrijven het maximale uit hun energie te halen.
www.schneider-electric.nl

 

Bron: EMEA Persberichten Publicatie Platform