Langdurig onderzoek leidt tot innovatieve vacuà¼m- en luchttechnologieën

Haarlem, 16 juli 2012 - Een zestal NGO‘˜s (Non Govermental Organizations), waaronder WWF en Greenpeace, vraagt in aanloop naar een review van de Europese F-gas wetgeving om een verbod op het gebruik van SF6-gassen in middenspanning schakelapparatuur. SF6-gas is een broeikasgas dat veel schadelijker is voor het milieu dan CO2. Schneider Electric dringt daarom waar mogelijk, het gebruik van SF6-gassen terug. Onlangs introduceerde het bedrijf de Premset-middenspanningsinstallatie. Deze is vrij van het SF6-gas.

SF6 (sulfur hexafluoride) is een broeikasgas dat per molecuul meer dan 22.000 keer zo sterk is als CO2. Ook duurt het maar liefst 3000 jaar voordat het is afgebroken in de atmosfeer. SF6 wordt ter isolatie gebruikt in midden- en hoogspanningsinstallaties en schakelapparatuur. Ook voorkomt het gas zogenaamde elektrische vlambogen.

Onderzoek van Instituut CE Delft uit mei jl., onder de titel Abatement cost of SF6 emissions from medium voltage switchgear, toont aan dat het goedkoper is om alternatieve, milieuvriendelijkere varianten van SF6 in middenspanning schakelapparatuur te gebruiken.

Review EU wetgeving
Naar aanleiding van het onderzoek van CE Delft vragen de NGO's om een verbod op Sulphur hexa Fluoride (SF6). De wens bestaat om in de komende wetsherziening van de EU op te nemen dat waar er - commercieel concurrerende - SF6 vrije alternatieven zijn, het gebruik van SF6 houdende schakelingen verboden wordt. De aankomende review van de Europese F-gas wetgeving (No 842/2006) vindt plaats in de herfst van 2012. De NGO‘˜s die de oproep doen, zijn Natuur en Milieu, WWF, Greenpeace, Can-Europe, European Environmental Bureau (EEB) en de European Intermodal Association (EIA).

Premset
Schneider Electric roept het bedrijfsleven op om regulerende wetgeving niet af te wachten als het gaat om milieuschadelijke middelen. Zij dringen het SF6-gas terug in producten waarbij dat mogelijk is of ontwikkelen producten die helemaal vrij zijn van het schadelijke gas. Zo introduceerde het concern de Premset- middenspanningsinstallatie, waarbij het SF6-gas is vervangen door innovatieve vacuà¼m- en luchttechnologieën. De Premset-schakelinstallatie maakt gebruik van het Shielded Solid Isolatie Systeem (2SIS), een geaarde en afgeschermde kunststof isolatie. Deze beschermt alle onder spanning staande delen om zo een veilig gebruik en lange levensduur te garanderen. Door de sluitende isolatie is Premset bovendien geschikt om te worden toegepast onder diverse en extreme omstandigheden.

´Scheider Electric werkt voortdurend aan producten die een verminderde impact hebben op het milieu. De introductie van het SF6-vrije Premset, dat maar liefst zes jaar onderzoek vergde, is hierin een belangrijke stap. Wij zijn blij met de uitkomsten van het onderzoek, waaruit blijkt dat SF6-vrije producten een goedkoper en duurzamer alternatief bieden‘˜, zegt Marcel Spijkers, Algemeen Directeur Schneider Electric.

Meer informatie over Premset is hier te vinden.

Bekijk de video over Premset.

Over Schneider Electric
Als wereldwijd specialist in energiemanagement, met vestigingen in meer dan honderd landen, biedt Schneider Electric geïntegreerde oplossingen voor meerdere marktsegmenten. Schneider Electric heeft leidende posities in energie & infra, industrie & machinebouw, niet-residentiële gebouwen, datacenters & netwerken alsmede in de residentiële sector. De focus van Schneider Electric ligt op het veilig, betrouwbaar, efficiënt, productief en duurzaam maken van energie. In 2011 hebben ruim 130.000 medewerkers een omzet gerealiseerd van 22,4 miljard euro. Onder het motto 'make the most of your energy' helpt Schneider Electric mensen en bedrijven het maximale uit hun energie te halen.
www.schneider-electric.nl

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular