Scholieren van het Bernard Nieuwentijt College in Amsterdam doen mee aan de zonkracht meetcampagne, die loopt van 16 juli tot en met 12 augustus. De scholieren krijgen een zonkracht-horloge mee om de zonkracht op hun vakantiebestemming te meten. Scholieren van het Bernard Nieuwentijt College krijgen meetinstructie Hun eige zonkrachtmetingen kunnen ze dan pers sms naar het KNMI sturen waar ze zichtbaar worden op de speciale website "Scholieren met de zonkracht op vakantie".

Het doel van de zonkrachtmeetcampagne van het KNMI, KWF Kankerbestrijding en Stichting Milieu Educatie (SME Advies) is, door een schoolklas (de 3de klas van het VWO) te laten meten, het algemeen publiek meer bekend te maken met het begrip 'zonkracht'. Lang niet iedereen weet wat de zonkracht is en hoe je deze graadmeter kunt gebruiken. Door de zonkracht goed in de gaten te houden, kun je zonverbranding voorkomen; hoe hoger de zonkracht, hoe gemakkelijker de huid verbrandt. Risico's van zonverbranding worden sterk onderschat, zo blijkt uit een onderzoek van KWF Kankerbestrijding. Terwijl het aantal mensen met huidkanker voornamelijk als gevolg van het zongedrag schrikbarend toeneemt: in 2015 hebben naar schatting 75% meer mensen huidkanker (36.800) dan in 2000 (20.800). Omdat de kans op huidkanker groter wordt naarmate kinderen in hun jeugd vaker verbranden, zijn scholieren bij dit project betrokken. Zij krijgen de zonkrachtmetingen als onderdeel van het milieuonderzoeksprogramma GLOBE in de lesstof op school.

Speciale internetsite
De metingen van alle scholieren komen op een speciale pagina van de KNMI-website. Op de site is alle informatie over zonkracht voor het publiek te vinden. Ook kunnen de metingen van de scholieren vergeleken worden met metingen via de satelliet. Of de zonkrachtverwachting is uitgekomen kan iedereen via deze site zelf bekijken.
Ook KWF Kankerbestrijding besteedt deze zomer weer volop aandacht aan verstandig zonnen. In de jaarlijks terugkomende landelijke campagne "Te veel zon is niet gezond" leert de stripheld Sjonnie Shadow kinderen op een speelse manier hoe ze zich kunnen beschermen tegen te veel zon.

bron:KNMI

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular