In de aanloop naar Wereld Aids Dag (1 december) reist stichting World Vision met vijf middelbare scholieren, vijf docenten en de hiphopformatie N.O.A. naar het midden van Oeganda. Zij zullen daar jongeren ontmoeten die leven met HIV en aids. De deelnemers
aan de reis, vijf meiden tussen de 15 en 17 jaar, vier docenten en één docente, zijn op basis van een essaywedstrijd en deelname aan de jongerenactie Zip your Lip geselecteerd.

De deelnemers vertrekken op 21 oktober om zich vervolgens acht dagen onder te dompelen in het Oegandese leven. Rode draad van de reis is de uitwisseling van ervaringen met een groep leeftijdgenoten die besmet is met HIV. Zo zullen zij kennismaken met hun thuissituatie door een dag mee te draaien in een gezin, in de schoolbanken aan te schuiven en deel te nemen aan de HIV therapiegroep.

Hiphop en Rap
Om de ervaringen een plek te geven zullen zowel de Nederlandse als de Oegandese deelnemers workshops krijgen van N.O.A. Deze hiphopformatie bestaande uit Rivelino en MC Complex wil door middel van workshops leren om emoties te verwerken in een rap. In Oeganda rust er veelal een taboe op de onderwerpen HIV en aids. Daardoor weet de omgeving vaak niet van de HIV-besmetting af. De rap moet hen helpen in de verwerking hiervan. Voor de Nederlandse jongeren zal de confrontatie met een andere cultuur en de invloed van aids groot zijn. Ook voor hen is de rap een geschikte uitlaatklep.

Zip your Lip
Na terugkomst is het de bedoeling dat zowel de jongeren als de docenten ambassadeur worden voor de jongeren in Afrika die besmet zijn met HIV en aids. Zij zullen hun verhaal vertellen om de Nederlandse jongeren te motiveren in actie te komen in de strijd tegen aids. Vervolgens zetten zij hun woorden om in daden door een Zip your Lip actie te organiseren op hun school komend voorjaar. De opbrengst van deze actie die naar verwachting op 150 middelbare scholen georganiseerd gaat worden, is bestemd voor aidsprojecten van World Vision in Oeganda, Oost-Congo en Somalië.

bron:Worldvision