Een serie explosies en brandstichtingen die het afgelopen jaar in Alkmaar hebben plaatsgevonden, is met de aanhouding van twee personen opgelost. De politie Noord-Holland Noord heeft de twee verdachten begin september aangehouden. Het Openbaar Ministerie verdenkt de twee inwoners uit Alkmaar van betrokkenheid bij zes feiten. De twee zijn inmiddels voorgeleid aan de rechter commissaris en aan de raadkamer. De raadkamer heeft de gevangenhouding van beide verdachten verlengd.

Alkmaar werd het afgelopen jaar opgeschrikt door een serie explosies en bijna ontploffingen. Bij een school werd op 3 januari brand gesticht en vond de brandweer een niet ontplofte bom. Later die maand ontplofte een op het voorraam van het woonhuis van de moeder van RTL journalist Frits Wester geplakte bom. In februari volgde in de Alkmaarse binnenstad een explosie bij de Joodse broodjeszaak. Eind juni werd onder een caravan een bom ontdekt. Deze caravan stond ook in de straat waar de moeder van Frits Wester woonde. Het lukt de Explosieven Ontruimingsdienst deze bom te ontmantelen. Ook werd op 28 augustus een bestelbus door middel van een explosief geheel vernield. De gebeurtenissen veroorzaakten in Alkmaar grote maatschappelijk onrust.

Brand molen
In eerste instantie werden deze (bijna) explosies als losstaande incidenten gezien. Na de aanhouding van de eerste verdachte op 5 september volgde al snel de aanhouding van de medeverdachte. Uit de verhoren en het vervolgonderzoek werd ook duidelijk dat de twee personen betrokken zijn geweest bij de genoemde incidenten. Daarnaast worden ze ook verdacht van de brandstichting van een molen aan de Molenkade, die op 24 december 2004 plaatsvond. Deze molen brandde hierdoor binnen enkele jaren voor de tweede keer af. Ze was nog niet zo lang voor de brand geheel gerestaureerd. Vooralsnog gaat het Openbaar Ministerie er vanuit dat de hang naar sensatie de motivatie is geweest voor het plegen van deze zeer ernstige delicten.

Het Openbaar Ministerie legt de twee verdachte ten laste het veroorzaken van explosies en brandstichting met levensgevaar voor anderen (artikelen 157 en 158). Voor deze feiten kunnen de verdachten maximaal vijftien jaar gevangenisstraf krijgen.  Het politieonderzoek wordt voortgezet. Het wordt niet uitgesloten dat verdachten bij meer incidenten van brandstichting en explosies in Alkmaar betrokken zijn geweest.

bron:OM