De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben zondagavond besloten een nationale hulpactie te starten voor de slachtoffers van de aardbeving in Zuid-Azië onder het motto Help slachtoffers aardbeving Pakistan. Het gironummer 800 800 ten name van SHO, Den Haag is hiervoor speciaal geopend. Op dit nummer kan het Nederlandse publiek zijn donaties overmaken.

De omvang van de ramp en de vele duizenden slachtoffers vereisen dat er snel hulp wordt geboden. De SHO hopen dat het Nederlandse publiek de hulporganisaties in staat stelt om direct en op uitgebreide schaal hulp te bieden. Het geld van giro 800 800 wordt bestemd voor Pakistan, India en Afganistan.

Een aardbeving van 7.6 op de schaal van Richter trof zaterdag 8 oktober het noorden van Pakistan en delen van het aangrenzende India en Afghanistan. Het enorme natuurgeweld heeft volgens de autoriteiten aan zeker 30.000 mensen het leven gekost maar het dodental zal waarschijnlijk aanmerkelijk hoger uitvallen. De schade is kolossaal. De hevige regens zorgen voor grote modderstromen. De paniek en angst onder de getroffenen is enorm.

De verschillende hulporganisaties zijn direct gestart met bieden van noodhulp in de vorm van tenten, medicijnen, voedsel, dekens en drinkwater. Teams zijn in het rampgebied aanwezig om de verdere behoefte aan hulp te inventariseren en de omvang van de ramp vast te stellen.

Via website www.giro800800.nl kunnen geïnteresseerden vanaf vanmiddag op de hoogte blijven van de hulpverlening aan de getroffen landen en het verloop van de Nationale Actie.

bron:SHO