"De drie weken van de uitvaart van paus Johannes Paulus II tot de ´installatiemis' van paus Benedictus XVI, waren zonder twijfel de meest enerverende uit mijn leven." Dat stelt kardinaal Simonis in een brief in rkkerk.nl, waarin hij enkele "gedachten en observaties" betreffende bovengenoemde weken beschrijft.

Simonis schrijft verbaasd te zijn geweest door de enorme media-aandacht die het overlijden van Johannes Paulus II ook in Nederland kreeg. "Steeds schoot de Evangelietekst over de stervende graankorrel door mijn hoofd en gaandeweg ben ik ervan overtuigd geraakt dat de dood van Johannes Paulus II vruchten voort zal brengen."

Tijdens het preconclaaf werd Simonis soms bevangen door medelijden met degene die met de volle agenda van de RK-Kerk belast zou worden, "een bijna onmenselijke opgave". Zelf werd de kardinaal in die dagen weer op indringende wijze geconfronteerd met het probleem van de armoede in de wereld. "De getuigenissen van kardinalen uit zuidelijke continenten over de gevolgen van dit grote onrecht, maakten mij eens te meer bewust van onze heilige plicht om delend in het leven te staan en ons veel meer aan te trekken van onze medemensen in nood", aldus de kardinaal.

Over het verloop van het conclaaf zelf doet de kardinaal vanzelfsprekend geen mededelingen. Hij noemt het een "bijzonder geladen gebeurtenis". Over de inmiddels bekende uitkomst schrijft hij: "Nog zie ik het beeld voor mij van kardinaal Ratzinger die, na tien minuten en gekleed in de witte soutane, als paus Benedictus XVI naar de Sixtijnse kapel terugkeerde. Een moment vol ontroering."

Kardinaal Simonis stelt tot slot te vertrouwen op een bijzonder pontificaat, getypeerd door een sterke innerlijkheid. Eà©n citaat uit de commentaren op de pauskeuze onderschrijft hij van harte: "Benedictus XVI is het laatste geschenk van Johannes Paulus II aan de Kerk."

bron:RKK