Zakkenrollerij blijft een probleem in Sneek en omgeving. Met de regelmaat van de klok komen de aangiftes binnen.
Soms is het een paar weken of maanden rustig en dan slaan de zakkenrollers keer op keer toe. Gemiddeld zijn er twee - althans bekende - gevallen per week. Veelal gebeurt het in het centrum van Sneek in en om winkels.

Men weet dan van het goede vertrouwen of een onbewaakt moment gebruik te maken en de portemonnee uit de tas, jas of het boodschappenkarretje te halen. De laatste vier weken heeft de politie al weer zeven aangiftes uit Sneek binnengekregen.

Zo werd onder andere dinsdagmiddag een 28-jarige inwoner van Sneek bestolen van zijn portemonnee. De beurs met een klein geldbedrag en enkele passen werd uit zijn zak gehaald. Afgelopen woensdag omstreeks 13.00 uur raakte een 77-jarige vrouw uit Sneek haar portemonnee met geld en pasjes kwijt. Die werd tijdens het winkelen op de Oosterdijk gerold uit de tas die over haar rollator hing. In beide gevallen konden geen verdachten achterhaald worden.

Het probleem is zeker niet uniek voor Sneek. Landelijk zijn meerdere groepen zakkenrollers actief, die zo nu en dan onze omgeving aandoen. Een diefstal is vaak niet moeilijk te voorkomen. De portemonnee goed weggestopt in een binnenzak in de kleding, niet in een buitenzak van een jas en zeker niet open en bloot in het boodschappenwagentje of rollatormandje. Ook niet bij de kassa. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Bron: Politie Fryslà¢n