Snowboarder Joy Geenen uit Valkenswaard heeft tijdens het FIS wereldkampioenschap jeugd in het Zwitserse Zermatt het onderdeel big air gewonnen. Slechte weersomstandigheden met weinig zicht en een ijzige landing deden de jury besluiten dat er geen finale zou plaatsvinden. Alleen de sprongen uit de kwalificatie telden.

De twintigjarige Geenen stak er bij de ingekorte wedstrijd bovenuit. Hij scoorde met zijn beste sprong 24,8 punten en schreef hiermee wintersport geschiedenis. Hij werd de eerste Nederlandse wereldkampioen in het snowboarden. De Noren Erik-Johann Botner en Torstein Horgmo eisten de zilveren en bronzen medaille op.
 
Het resultaat van Geenen stond niet op zich. Eerder dit seizoen brak hij bij de senioren door in het wereldbekercircuit. Hij pakte tijdens de wereldbeker finale in het Zweedse Tandadalen een zevende plaats en in het Duitse Winterberg werd hij al een keer vijfde. Mede door deze twee topresultaten eindigde hij op de 17e plaats in het eindklassement van de wereldbeker op de big air.
 
De finale in de halfpipe werd vandaag ook verreden. Geenen eindigde op dit onderdeel als 36ste. Beste Nederlander hier was Tobias Aalderink uit Almere, hij eindige als achttiende. David Mol, Dolf van der Wal, Laurence van Vliet en Bas Mons werden respectievelijk 28ste, 45ste, 58ste en 66ste. De overwinning ging naar de Fin Janne Kopri, de Amerikaan Louie Vito werd tweede en de Canadees Kory Wright eiste de derde plek op het podium op.

bron:NOC*NSF