Sociale recherche Gemeente Haarlem spoort ongeveer 100.000 euro uitkeringsfraude opDe sociale recherche van Gemeente Haarlem heeft op dinsdag 12 juli 2005 twee woningen in Haarlem-Oost bezocht om een verzwegen samenwoning van twee cliënten én 'zwarte' werkzaamheden en inkomsten aan te tonen. Uiteindelijk is een totaal fraudebedrag van ongeveer 100.000 euro aan het licht gekomen.

 

Beide cliënten ontvingen sinds eind jaren '80 een bijstandsuitkering. De man (1948) en vrouw (1955) bleken al sinds 1997 met tussenpozen samen te wonen. Het samenwonen was niet opgegeven bij Sociale Zaken. Daarnaast bezat de man een eigen kleine paardenfokkerij en verrichte hij reparaties aan consumentenelektronica Ook de werkzaamheden en de inkomsten daaruit werden niet opgegeven aan Sociale Zaken.

In totaal fraudeerde het stel voor rond de 100.000 euro. Tijdens de inval is beslag gelegd op drie paarden met materiaal en bankrekeningen. Beide personen zijn aangehouden en hebben grotendeels bekend. Na verhoor zijn ze heengezonden in afwachting van de rechtszaak.

Wethouder Barnhoorn reageerde positief op deze uitkomsten: 'Het ingezette fraudebeleid werpt duidelijk vruchten af. Dit resultaat is hiervan een bewijs. We zetten deze route absoluut voort'.

Handhaving door Gemeente Haarlem
Om uitkeringsfraude op te sporen heeft de gemeente Haarlem een handhavingsbeleid. Kern van dit beleid is een heldere regelgeving en ingaan op aanwijzingen van mogelijke fraude. Het team sociale recherche van de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid richt zich op strafrechterlijke onderzoeken en het afleggen van huisbezoeken om uitkeringsfraude op te sporen.

bron:Gemeente HaarlemComments are closed.
%d bloggers liken dit: