De Stichting Bloedlink heeft de SOCUTERA-Prijs 2005 gewonnen. Bloedlink krijgt de prijs voor haar SOCUTERA-uitzending waarin op humoristische wijze de problematiek van een erfelijk hoog cholesterolgehalte onder de aandacht wordt gebracht.

Een jury onder leiding van Violet Falkenburg kwam tot het oordeel dat de uitzending
professioneel is gemaakt met goede acteurs en goede teksten. Uit het juryrapport: 'De
kijker wordt nieuwsgierig gemaakt en kan geboeid blijven kijken. De uitzending wordt als verfrissend ervaren en bleek de juryleden niet te vervelen bij herhaling. De wijze waarop de kijker aan het denken wordt gezet, wordt als zeer goed ervaren.'

De SOCUTERA-Prijs bestaat uit een fraai bronzen beeld en een gratis uitzending en wordt uitgereikt aan de Goede Doelenorganisatie die de beste uitzending heeft gemaakt in het kader van SOCUTERA. Hij is vanmiddag uitgereikt tijdens het seminar van SOCUTERA in de Media Academie in Hilversum.

Op de tweede plaats eindigde ZOA Vluchtelingenzorg. De jury vond deze uitzending
dynamisch in vorm, waarbij de boodschap duidelijk weergegeven wordt. Er worden minimale woorden gebruikt, waarbij de teksten enerzijds als aanvulling en anderzijds als benadrukking gebruikt worden.

Derde werd het Nederlandse Rode Kruis. De jury constateert dat door het gebruik van
slow-motion en de contrasten van zwart-wit en kleurenbeelden het doel van het Rode Kruis zeer goed wordt weergegeven. De uitzending is professioneel gemaakt en geeft een goed beeld van de werkzaamheden. De boodschap die in de uitzending verwerkt is 'Het gaat ons allemaal aan' wordt als sterk ervaren.

De jury voor de SOCUTERA-Prijs bestaat uit

Violet Falkenburg, voorzitter, journaliste en presentatrice;
Marieke Schoenmakers, directeur van de Nederlandse Film & Televisie Academie (NFTA);
Els Prins, directeur van Stichting De Ombudsman en oud programmamaker;
Marleen Lieferink, client service director van reclamebureau DDB Amsterdam
Corry Baardwijk, hoofd kwalitatief onderzoek Publieke Omroep

bron:Socutera