De Koninklijke Landmacht oefent van 13 tot 24 maart met circa vierhonderd militairen in de omgeving van Ede en Lopik. Het gaat om de oefening ‘Lizard Prepare’, die voorbereidt op de missie European Union Forces 4 (EUFOR) in Bosnië. De militairen vertrekken medio april naar het inzetgebied en verblijven daar zes maanden.

De oefening speelt zich, naast kazernes en oefenterreinen, ook af in steden en dorpen om de situatie op de Balkan zo realistisch mogelijk na te bootsen. Een Bulgaarse infanterie- en een Roemeense transporteenheid zullen de Nederlanders ondersteunen in Bosnië en nemen daarom ook deel aan ‘Lizard Prepare’.
De wederopbouw van Bosnië is reeds jaren in gang. De sociaal-economische ontwikkeling blijft echter achter en kan een blijvende voedingsbodem vormen voor georganiseerde misdaad en corruptie. Hierdoor blijft de inzet van troepen in Bosnië vooralsnog noodzakelijk. De totale troepensterkte van EUFOR 4 bedraagt 1800 man, onder wie ongeveer vierhonderd Nederlanders. Deze militairen zijn afkomstig van 101 Gevechtssteun Brigade en worden logistiek ondersteund door 1 Logistieke Brigade, beide gelegerd op diverse kazernes op de Veluwe.
bron:MinDef