SP-Kamerlid Ewout Irrgang zal deze week bij de behandeling van de  begroting Economische Zaken een vijfstappenplan presenteren om de doorgeschoten aandeelhoudersmacht in Nederland te beperken.

Vorige week slaagde de private equity fondsen Centaurus en Paulson erin een meerderheid op de aandeelhoudersvergadering van Stork te verwerven om het bedrijf op te splitsen. Het gaat deze fondsen puur en alleen om korte termijn aandeelhouderswinst. Dit gaat volgens SP-Kamerlid Irrgang ten koste van de lange termijn belangen van onderneming en personeel. Zij trokken vorige week dan ook gezamenlijk op bij de aandeelhoudersvergadering van Stork.

De SP vindt dat een bedrijf meer is dan een winstmachine. Bedrijven dienen meer doelen dan alleen aandeelhouderswinst. De fixatie van private equity en hedge funds is schadelijk voor de Nederlandse economie. Irrgang: 'Wij zien bij Stork private equity partijen als een soort As van het Kwaad proberen om bedrijven op te splitsen. Dit is schadelijk voor de Nederlandse economie op de lange termijn. We moeten daarom deze sprinkhanen bestrijden.'

Irrgang komt deze week bij de behandeling van de begroting Economische Zaken met een vijf punten plan:
1.Een sterkere positie van de factor arbeid in een bedrijf om zo tegengas te bieden aan de doorgeschoten aandeelhoudersmacht van het flitskapitaal. Dit kan door de ondernemingsraad direct de helft van de Raad van Commissarissen te laten benoemen.
2.Meer transparantie door de meldingsplicht van een belang te verlagen van 5% naar 3%. Bovendien moeten beleggers verplicht worden om hun bedoelingen en plannen openbaar te maken. Dat geldt ook voor beleggers die gezamenlijk optreden en daardoor effectief één partij vormen.
3.Overnames die gericht zijn op snelle winst worden ontmoedigd door de renteaftrek voor overnameschulden te beperken.
4.Bedrijven moeten zelf naar de rechter kunnen stappen om een onderzoek te doen naar het gedrag van aandeelhouders. Nu kan een bedrijf dat niet zelf maar de aandeelhouders wel.
5.Er komt een verbod op stemmen met geleende aandelen. Hedge funds lenen vaak aandelen om zo aan stemrecht te komen. Door dit te verbieden wordt deze beleggingsclubjes een belangrijk wapen uit handen genomen.

bron:SP