SP-jongerenorganisatie ROOD zal dinsdag 12 juli bij het hoofdkantoor van L'Orà©al in Alphen aan den Rijn actievoeren tegen het gebruik van dierproeven door dat bedrijf. Een vrolijke stoet konijnen en schoonheden zullen duizenden handtekeningen aan het bedrijf aanbieden. In de afgelopen weken heeft ROOD handtekeningen opgehaald bij winkelend publiek met de oproep aan L'Orà©al om te stoppen met testen op dieren: 'Omdat ze het waard zijn'.

'Dierproeven voor cosmetica zijn helemaal niet nodig,' aldus ROOD-voorzitter Renske Leijten. 'Van meer dan achtduizend ingrediënten weten we al dat die veilig te gebruiken zijn in cosmetica-producten. L'Orà©al is de grootste cosmeticaproducent ter wereld. Elke seconde vliegen er honderden producten over de toonbank. Toch blijft L'Orà©al onder het motto concurrentiepositieversterking testen op dieren. L'Orà©al vindt haar imago als vernieuwer blijkbaar belangrijker dan dierenwelzijn.'

Het is in Nederland sinds 1997 verboden cosmetische eindproducten te testen op dieren. Voor basisproducten kan nog wel op dieren worden getest. Vooral het laatste doet L'Orà©al. Een Europees test- en handelsverbod voor dierproefcosmetica is uitgesteld van 2009 tot 2013. ROOD wijdt dit aan actief lobbyen van met name L'Orà©al.

L'Orà©al heeft ROOD uitgenodigd op gesprek te komen op het hoofdkantoor in Alphen aan de Rijn. Voor dat gesprek zullen de handtekeningen worden aangeboden.

L'Orà©al heeft ROOD per brief verzocht onmiddellijk te stoppen met het gebruik van haar merknaam en de op hun slogan lijkende tekst 'Omdat ze het waard zijn'. Renske Leijten: 'ROOD stopt pas met haar actiecampagne als L'Orà©al stopt met het gebruik van dierproeven. Sterker, wij zullen overgaan tot hardere acties als L'Orà©al niet wil luisteren. Daarbij kan gedacht worden aan een kopersstaking.'

bron:SP