SP-Kamerlid Arda Gerkens heeft minister Brinkhorst (Economische Zaken) en staatssecretaris Van der Laan (Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen) om opheldering gevraagd over de werkwijze van kabelaars rond de introductie van digitale televisie. Gerkens wil dat internet- en tv-diensten onafhankelijk van elkaar kunnen worden opgezegd, zodat mensen makkelijker kunnen overstappen naar concurrenten.

Vooral de koppelverkoop van tv- en internetabonnementen vergt de aandacht van de politiek, vindt Gerkens. Maar ook zou een standaardisatie van decoders volgens haar wenselijk zijn, zodat klanten niet bij een overstap ook steeds een nieuwe dure decoder of modem moet aanschaffen.

Gerkens: 'Deze zaak maakt weer eens duidelijk dat we in Nederland een nieuw
consumentenrecht moeten krijgen. Nu kan ik als individuele UPC-klant mijn contract bij de rechter aanvechten en misschien gelijk krijgen, als ik mijn internet-abonnement wil behouden maar mijn tv wil opzeggen om over te stappen naar een andere aanbieder. Maar die uitspraak geldt dan alleen voor mij. Mijn buurman zal ook zelf naar de rechter moeten stappen om van zijn contract af te komen. Veel mensen zullen dat niet willen of durven.

Ik zie een goed voorbeeld in de VS, waar een benadeelde namens een hele groep een
rechtzaak kan voeren, de zogeheten class action.'

bron:SP