SP-Kamerlid Krista van Velzen wil dat mensen die beroepsmatig met dieren omgaan en zich schuldig maken aan het mishandelen van dieren niet langer met dieren mogen werken. Ook moet minister Veerman onmiddellijk stappen ondernemen om het toezicht op veemarkten te verscherpen. Deze week bleek dat op veemarkten in Utrecht en Leeuwarden koeien meer dan incidenteel werden mishandeld, onder meer met stroomstoten in de anus of op de genitaliën. De Algemene Inspectie Dienst (AID) zegt goed te controleren, maar een dierenrechtenorganisatie legde met verborgen camera's tientallen gevallen van dierenmishandeling vast.

Recent bleek dat minister Donner niet bereid is particulieren die hun huisdieren mishandelen een verbod op het houden van dieren op te leggen. Dat is onbegrijpelijk en beschamend. Maar vooral bij mensen die professioneel de verantwoordelijkheid hebben voor het welzijn van grote aantallen dieren is het niet uit te leggen dat een dergelijke maatregel niet ingevoerd zou kunnen worden.

Van Velzen wil duidelijkheid over wat wel en niet mag op een veemarkt. 'Juist daar waar tienduizenden dieren verhandeld worden moet helder zijn hoe je om hoort te gaan met dieren. Mishandeling met een stroomstok hoort in een beschaafd land niet thuis.' Voor boeren, handelaren of anderen die beroepsmatig met dieren werken en die blijken te mishandelen zou het volgens de SP verboden moeten worden om nog langer met dieren te werken. 'Iedereen begrijpt dat je iemand die kinderen mishandelt niet in een peuterzaal laat werken,' zegt Van Velzen. 'Een dierenbeul mag na zijn veroordeling echter gewoon weer dieren gaan houden, dat vind ik onacceptabel.'

Van Velzen vraagt Veerman eveneens snel de capaciteit van de AID uit te breiden en het toezicht op veemarkten te verscherpen.

bron:SP