Het is volgens SP-Kamerlid Agnes Kant heel goed dat voetbalhooligans in de toekomst veel vaker een stadionverbod krijgen met daaraan gekoppeld een meldplicht. Gisteren is
besloten dat de mogelijkheden hiervoor worden verruimd. De SP heeft hier jaren op
aangedrongen en wil nu dat de ongerichte en niet effectieve maatregelen uit het verleden, zoals hinderlijke clubcard- en combiverplichtingen, worden geschrapt.

De KNVB, de voetbalclubs uit de Eredivisie en de ministeries van Justitie en Binnenlandse Zaken hebben eindelijk afgesproken de meldplicht serieus in te voeren. Tweede-Kamerlid Agnes Kant: 'Alleen een dadergerichte aanpak werkt. Gewone fans zijn veel te lang het slachtoffer geweest van ongericht beleid, zoals een stortvloed van clubcard- en combiverplichtingen. Die foute maatregelen moeten nu snel worden afgebouwd.' Een meldplicht wordt nu bijna nooit opgelegd, omdat het juridisch ingewikkeld zou zijn. Iemand met een stadionverbod die zijn straf negeert en wordt betrapt, kan hooguit een boete van de voetbalbond krijgen. De SP bepleit al heel lang dat supporters met een stadionverbod zich tijdens wedstrijden moeten melden op het politiebureau, zodat ze niet tijdnes of rond wedstrijden rellen kunnen schoppen. Wie zich niet meldt, moet strafrechtelijk worden vervolgd.
De SP is ook blij dat de voorgenomen pasfotoregistratie van de baan is. Aanvankelijk eiste de politiek dat alle stadionbezoekers in Nederland een pasfoto zouden inleveren die ter beschikking zou worden gesteld aan de clubs en Justitie. Kant: 'Ongeveer een half miljoen mensen bezoekt iedere twee weken de thuiswedstrijden van hun club. Het is waanzin om voor hen weer een drempel op te werpen om de 1% raddraaiers aan te pakken die allang in beeld zijn en die we buiten kunnen houden met een stadionverbod en een meldplicht.' Tegen de aangekondigde proef bij topclubs met biometrische herkenning van hooligans, die dan met behulp van een irisscan of vingerafdruk bij stadions kunnen worden geweerd, heeft de SP geen principiële bezwaren. 'Zolang het maar gericht is op de hooligans en niet de gewone supporters weer gedwongen worden vingerafdrukken af te staan of een irisscan te laten maken,' aldus Kant. Ook de koepel van supportersverenigingen heeft hier geen onoverkomelijke bezwaren tegen.
bron:SP