SP-Kamerlid Agnes Kant heeft minister Hoogervorst gevraagd een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar het voorschrijven van dure cholesterolverlagers. Cardiologen schrijven op grote schaal Crestor en Lipidor voor, middelen waarvan de werkzaamheid en veiligheid onvoldoende zijn aangetoond maar die wel veel duurder zijn dan de vertrouwde middelen van eerste keuze.
Dat deze middelen toch zo veel worden voorgeschreven wijt Kant aan de agressieve marketing van de industrie richting cardiologen. 'Daarbij komt dat de geneesmiddelen vaak met flinke kortingen of zelfs gratis aan de ziekenhuisapotheek worden verstrekt. De industrie gokt erop dat de huisarts het voorschrijfgedrag van de cardioloog volgt en dan is deze kleine investering er zo veelvoudig uit.'

Dit voorschrijfgedrag kost de samenleving volgens een berekening van de stichting Hartpatiënten Nederland jaarlijks 110 miljoen euro. Nog erger is dat patiënten onnodig worden blootgesteld aan onbewezen veilige en onbewezen effectieve geneesmiddelen.Kant wil dat de minister een grondig en onafhankelijk onderzoek instelt naar het voorschrijven van cholesterolverlagers. En zonodig maatregelen treft om patiënten te beschermen tegen onnodige risico's en bijwerkingen.

bron:SP