Tweede-Kamerlid Harry van Bommel wil dinsdag tijdens het vragenuurtje opheldering krijgen van het kabinet over de kosten van de intensivering van de ja-campagne. De regering gaat een nieuwe advertentiecampagne beginnen en een nieuwe samenvatting van de grondwet huis-aan-huis verspreiden. De SP wil weten waar het extra geld hiervoor vandaan komt en of het beruchte 'oorlogspotje' wordt aangebroken. De regering had eerder beloofd dat voor het aanbreken hiervan toestemming aan de Tweede Kamer zou worden gevraagd.  

De regering zou een nieuwe folder met extra veel plaatjes willen verspreiden omdat de neutrale brochure van de Onafhankelijke Referendumcommissie en de Grondwetkrant door de bevolking zeer slecht zijn ontvangen. De kosten van deze nieuwe folder worden geschat op 1,5 miljoen euro en worden waarschijnlijk betaald uit het 'oorlogspotje' van de regering. Om de gelden uit deze oorlogskas te gebruiken, is afgesproken dat hiervoor toestemming gevraagd zou worden aan de Tweede Kamer. Dit is voor zover bekend niet gebeurd.  
 
Harry van Bommel: 'Kennelijk is de regering ten einde raad en wordt nu alles uit de kast gehaald om de kiezer alsnog 'ja' te laten zeggen tegen dit grondwettelijke gedrocht. Er kan blijkbaar probleemloos belastinggeld voor worden aangewend. Als Nicolaï het 'oorlogspotje' aanroert zonder overleg met de Kamer en dus afspraken schendt, toont dat aan hoe desperaat de regering wordt onder het vooruitzicht van een 'nee' van de bevolking.' 
 
bron:SP