Speciaal voor de groepen 6, 7 en 8 van het basisonderwijs heeft KNB, de koepel van de Nederlandse baksteenindustrie, een informatief prentenboek gemaakt. Het geheim van de baksteen is een spannend verhaal voor de jeugd met veel informatie over baksteen als bouwmateriaal. Het wil kinderen bewustmaken van de inrichting van hun leefomgeving en de interesse voor de gebouwde omgeving vergroten. Met het boek speelt de koepel tevens in op een recente wijziging van kerndoelen in het basisonderwijs. Het boek is vandaag tijdens de landelijke VMBO-bouwdocentendag in Biddinghuizen overhandigd aan vertegenwoordigers van de bedrijfstak en het bouwonderwijs.

Mensen en vooral kinderen komen steeds verder af te staan van de oorspronkelijke herkomst en toepassing van producten en materialen. Komt geld uit de muur en melk uit de fabriek? Dat de baksteen een oer-Hollands en van klei gemaakt bouwmateriaal is en al eeuwenlang in onze cultuur verankerd, wordt dus ook steeds minder vanzelfsprekend. Om die kennis levend te houden geeft de Nederlandse baksteenindustrie, georganiseerd in het Koninklijk Verbond van Nederlandse Baksteenfabrikanten (KNB), Het geheim van de baksteenuit. KNB sluit hiermee eveneens aan op een grootschalig stimuleringsprogramma van de overheid en het onderwijs om techniek duurzaam te integreren in het basisonderwijs.

Lesprogramma
Het verhaal gaat over Jerry die net is verhuisd en in de muur van zijn nieuwe slaapkamer een baksteen ziet die anders is dan de andere. Als hij hem los tikt ontdekt hij een briefje van de metselaar van het huis. Dat briefje is het begin van een spannende
speurtocht. Behalve het verhaal van Jerry, volgt de lezer de baksteen op zijn weg van rivierklei tot aan de steen die in de muur zit, of in de straat ligt. Het prettig lezende verhaal, de uitnodigende opmaak en een informatieve leesbalk op iedere pagina, maken Het geheim van de baksteen spannend en informatief tegelijk. Het boek is geschreven door kinderboekenschrijfster Rian Visser en geïllustreerd door Wilbert van der Steen. In combinatie met de eerder door KNB uitgebrachte DVD Leven in de klei kan het boek uitstekend voor een projectweek worden gebruikt. Het boek kan besteld worden via www.knb-baksteen.nl en binnenkort ook in de boekhandel (ISBN 90-5300-130-1). Het boek kost 10,00 euro, inclusief BTW.

bron:KNB

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular