Novib/ Oxfam Netherlands eist de onmiddellijke vrijlating van twee anti-slavernij-activisten in Niger en doet een beroep op de Nederlandse regering het regime in het West-Afrikaanse land onder druk te zetten. 
 
De arrestatie van twee voormannen van de anti-slavernij-organisatie Timidria lijkt het zoveelste bewijs dat de regering van Niger zich weinig gelegen laat liggen aan een  onafhankelijke justitie. De twee anti-slavernij-activisten, Ilguilas Weïla en Alassane Biga,  respectievelijk directeur en coà¶rdinator van de ngo Timidria, werden eind vorige maand gearresteerd op basis van een lasterlijk rapport. Timidria is sinds 2001 een partnerorganisatie van Novib. Novib/Oxfam Netherlands sluit zich aan bij de oproep van het Bureau de la Coordination Dà©mocratique de la Socià©tà© Civile Nigà©rienne tot onmiddellijke vrijlating van de twee arrestanten. 
 
Ondanks een wettelijk verbod komt slavernij in Niger nog altijd op grote schaal voor. Volgens een onderzoek van Timidria in 2003 leven ruim 800.000 Nigerezen in slavernij of in slavernij-achtige omstandigheden. Ze werken zonder betaling en kunnen worden weggegeven of geërfd. Voor 90 procent gaat het om afstammelingen van de slaven die in de koloniale tijd aan traditionele leiders en slavenhouders zijn overgedaan. De overheid, vaak belanghebbend of bang voor een slecht imago in het buitenland, houdt zich stil en ontkent het bestaan van slavernij in Niger. 
 
De arrestatie van Weïla en Biga lijkt niet op zichzelf te staan. Reeds geruime tijd neemt het regime in Niger maatregelen tegen leiders van het maatschappelijk middenveld, onder meer door het inzetten van justitie voor politieke represailles. Niet-gouvernementele organisaties, waaronder Timidria, worden zonder spoor van bewijs beschuldigd van het willen omver werpen van de grondwettelijke orde en ze worden bedreigd met opheffing. 
 
De ngo-koepelorganisatie Bureau de la Coordination Dà©mocratique de la Socià©tà© Nigà©rienne roept de bevolking van Niger op in verzet te komen. Na armoedeprotesten tegen een 19%-belasting op eerste levensbehoeften die al sinds februari woeden, zou de bevolking donderdag 19 mei massaal moeten demonstreren tegen het misbruik van het justitiële apparaat door het Nigerese regime. 
 
Novib is het Nederlandse lid van Oxfam International, een samenwerkingsverband van twaalf onafhankelijke ontwikkelingsorganisaties. Het gezamenlijk ideaal: een rechtvaardige wereld zonder armoede. 
 
bron:NOVIB