Antistax heeft onlangs onderzoek laten verrichten naar de invloed die spataderen uitoefenen op het leven van Nederlandse vrouwen en mannen. In Nederland hebben meer dan à©à©n miljoen vrouwen last van spataderen1. Uit het Antistax onderzoek bleek dat het hebben van spataderen vooral in de zomer als vervelend wordt ervaren. Nederlanders voelen zich minder aantrekkelijk met spataderen, waardoor zij zich anders kleden dan wanneer zij geen last van ontsierende aderen zouden hebben.

Deze kwaal gaat trouwens veel verder dan louter een cosmetisch probleem: meer dan de helft van de ondervraagde Nederlanders met spataderen ervaart ook lichamelijke hinder, zoals vermoeide benen, pijn en een zwaar gevoel in de benen. Een groot deel van de Nederlanders staat positief ten opzichte van natuurlijke producten voor spataderen die zonder recept verkrijgbaar zijn en zou Antistax overwegen om hun kwaal te behandelen. Antistax is een natuurlijk product dat gemaakt is van een extract van rode wijnstokbladeren.

Iedereen kan spataderen krijgen
Ook jonge vrouwen hebben veelal last van spataderen: 1 op de 10 vrouwen, in leeftijd van 20 tot 30 jaar, heeft last van deze kwaal2. Dit aantal neemt verder toe naarmate vrouwen ouder worden. Bij vrouwen van 30 tot 40 jaar is dit zelfs toegenomen tot 3 op de 10 en bij vrouwen in de leeftijd van 40 tot 50 jaar hebben 6 van de 10 vrouwen last van spataderen. Maar ook mannen kunnen last krijgen van spataderen. Van de mannen tussen de 20 en 30 jaar heeft 5% last van spataderen, dit aantal neemt verder toe tot 25% bij mannen tussen de 30 en 40 jaar.

Vervelend in de zomer
Antistax heeft niet alleen onderzoek verricht onder respondenten die spataderen hebben, maar ook Nederlanders zonder spataderen is gevraagd hoe zij over de kwaal denken. Het hebben van spataderen wordt vooral in de zomer als vervelend ervaren, vindt 71% van de respondenten met spataderen en 83% van de respondenten zonder spataderen.

Nederlanders voelen zich dan minder aantrekkelijk (39% respondenten met spataderen versus 43% zonder), doordat spataderen de benen ontsieren (48% respondenten met spataderen). Opvallend is dat met name vrouwen spataderen ontsierend vinden (57% versus 21% van de mannen met spataderen). Een klein deel van de respondenten laat zelfs de partnerkeuze afhangen van de kwaal: 12% geeft aan dat zij kunnen afknappen op een mogelijke partner als hij of zij spataderen heeft.

Nederlanders kleden zich vaak zelfs anders als zij geen spataderen zouden hebben (34% respondenten met spataderen). Opmerkelijk is dat Nederlanders die geen spataderen hebben vaker aangaven zich anders in de zomer te kleden, als zij last van ontsierende aderen zouden hebben (64%). Bijna de helft van de Nederlanders vindt zelfs dat het ongepast is om met blote benen te lopen bij zeer ontsierende spataderen (43% alle respondenten). In enkele gevallen krijgen respondenten negatieve opmerkingen over hun spataderen (15%).

Meer dan alleen een cosmetisch probleem
Spataderen ontsieren niet alleen de benen, maar veroorzaken vaak ook lichamelijke klachten bij bijna de helft van de Nederlanders die aan spataderen lijden (40%). De meest genoemde klachten zijn vermoeide benen (66%), pijn (53%), een zwaar gevoel in de benen (47%), tintelingen (39%) en jeuk (37%).

Daarnaast heeft de kwaal bij driekwart van de Nederlanders met lichamelijke klachten ook invloed op hun privà© leven. Zij ondervinden bijvoorbeeld last bij een uitje naar de bioscoop of een bezoek aan een cafà©. Lichamelijke klachten ontstaan volgens de respondenten vooral bij lang staan (74%), tijdens het slapen (26%) en bij lang zitten (23%).

Antistax bewezen werkzaam
Rokjes en korte broeken kunnen weer zonder problemen uit de kast gehaald worden, want onafhankelijk klinisch onderzoek heeft aangetoond dat Antistax de symptomen van spataderen verlicht. Ook de onafhankelijke Commissie Toetsing Fytotherapeutica (CTF3) heeft vastgesteld dat de Antistax capsules, een veilig product van goede kwaliteit is, waarvan de werkzaamheid door middel van klinisch onderzoek wetenschappelijk is aangetoond. Het product voldoet hiermee aan de eisen voor de hoogste beoordelingsklasse categorie A.

De door de CTF getoetste Antistax capsules zijn gemaakt van een extract van rode wijnstokbladeren, dat flavonoïden bevat. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit extract de doorbloeding kan bevorderen en vochtophoping en zwelling kan verminderen. Daarnaast bleek dat zware, pijnlijke of vermoeide benen, gevoel van gespannenheid en tintelingen verlicht werden.

Meer dan een derde van de Nederlanders (33% alle respondenten) staat positief ten opzichte van natuurlijke producten voor spataderen die zonder recept verkrijgbaar zijn en zou Antistax overwegen (38% alle respondenten) om hun kwaal te behandelen.

Antistax capsules zijn verkrijgbaar bij apotheek en drogist en kosten 14,50 euro voor 50 capsules en 10,50 euro voor 125 ml. gel.

De onderzoeksmethode
Het onderzoek is in april 2005 uitgevoerd door het toonaangevende onderzoeksbureau TNS NIPO. In totaal hebben 601 Nederlanders van 18 jaar of ouder aan het online onderzoek meegewerkt, waaronder 227 mannen en 324 vrouwen. 22% van de ondervraagde vrouwen en 9% van de ondervraagde mannen hebben spataderen.

bron:Weber shandwick