Ook dit jaar zullen weer veel bezoekers de festiviteiten rondom Koninginnedag bezoeken. NS zorgt ervoor dat de reizigers gemakkelijk op hun plaats van bestemming komen. Zowel voor de viering van de 'KoninginneNach' in Den Haag als voor Koninginnedagactiviteiten in Amsterdam rijdt NS een speciale dienstregeling. Speciaal voor reizigers naar Amsterdam heeft NS de OranjeRetour, een treinretour dat tevens gratis toegang geeft tot het Amsterdams stadsvervoer.

Vanaf donderdagavond 29 april om 21.00 uur rijden er treinen met extra capaciteit in de richting van Den Haag. Om de bezoekers van de 'Koninginnenach' weer naar huis te brengen rijden er na 24.00 uur extra treinen op de volgende trajecten:
Nachtnet, twee keer per uur naar Leiden/Amsterdam/Utrecht en Rotterdam
Den Haag - Rotterdam; twee keer per uur extra treinen met een stop in Delft
Den Haag - Leiden; twee keer per uur extra stoptreinen (stopt niet op Laan van NOI)
Den Haag - Zoetermeerstadslijn; vanaf 00.10 uur een kwartiersdienst, zowel links- als rechtsom Op Koninginnedag zelf worden langere treinen ingezet van en naar Den Haag.

Op het stationseiland Amsterdam Centraal worden bouwwerkzaamheden verricht voor de aanleg van de Noord-Zuidlijn, die onder het station wordt aangelegd.Het station kan daardoor minder reizigers aan. Reizigers uit de richting Utrecht, Arnhem en Eindhoven moeten daarom op station Amsterdam Amstel op hetzelfde perron overstappen op de metro richting Radio 538 op het Museumplein en de andere evenementen in de stad.

NS rijdt op 30 april een speciale dienstregeling rondom Amsterdam Centraal. Er rijden minder treinen tussen Amersfoort en Schiphol. De internationale treinen rijden van en naar de stations Amersfoort, Utrecht en Schiphol. Reizigers die vanaf - of via - Amsterdam Centraal naar huis gaan, worden aangeraden via dezelfde weg terug te reizen als zij zijn gekomen. In het geval van verstoringen krijgen zij al via videoschermen in de stad actuele reisinformatie te zien. Op het voorplein van Amsterdam Centraal geven lichtkranten aan welke ingang het handigst is voor de diverse bestemmingen. De bagagekluizen en het depot op Amsterdam Centraal zijn gesloten van donderdag 29 april 19.00 uur tot zaterdag 1 mei 07.00 uur.

Voor reizigers naar Amsterdam hebben NS, GVB, de Gemeente Amsterdam en Radio 538 een folder gemaakt die o.a. via www.ns.nl gedownload kan worden. De folder is ook verkrijgbaar bij alle NS-servicepunten in Nederland en wordt uitgedeeld aan treinreizigers op station Amsterdam Centraal.

Ook in Arnhem en Nijmegen wordt Koninginnedag gevierd. In Nijmegen zijn extra activiteiten georganiseerd in het kader van "Nijmegen 2000 jaar". Om zoveel mogelijk feestgangers weer naar huis te kunnen brengen zijn de treinen van en naar Arnhem en Nijmegen langer dan normaal en rijdt er in de nacht van zaterdag 30 april op 1 mei ook een aantal extra treinen.

Vanaf 29 april 19.00 uur tot 1 mei 05.00 uur a.s. verkoopt NS op geen enkel station in Nederland alcoholhoudende dranken. Reizigers die in het bezit zijn van meer dan à©à©n (zwak) alcoholische consumptie lopen het risico dat die in beslag wordt genomen.

Om de reis naar Amsterdam zo gemakkelijk mogelijk te laten verlopen, heeft NS samen het GVB het OranjeRetour ontwikkeld. Het OranjeRetour is een treinretourtje dat op 30 april gratis toegang geeft tot de metro, tram en bus van het GVB Amsterdam. Bovendien vertelt het bijgevoegde reisadvies hoe de bezoekers het gemakkelijkst naar Amsterdam reizen. Het OranjeRetour is geldig tot de volgende ochtend 04.00 uur. Het speciale treinkaartje is verkrijgbaar bij alle kaartautomaten en bij de NS-balies.

bron:NS