'Jappenkamp-stichting heft zichzelf op'. Dit bericht in De Telegraaf van 14 april heeft veel verwarring gezaaid onder de Vervolgingsslachtoffers van de Jappenkampen. 
De organisatie die wordt opgeheven betreft de Stichting Ex-krijgsgevangenen en Nabestaanden Japan, (EKJN), die zich de laatste 20 jaar bezig houdt met herdenkingen.  Ter gelegenheid van de zestigste verjaardag van de Japanse capitulatie wordt hier een streep onder gezet. 

De verwarring wordt veroorzaakt doordat er nog een andere, zogenaamde 'Jappenkamp-stichting' bestaat, namelijk de Stichting Vervolgingsslachtoffers Jappenkampen (SVJ). 
En deze Stichting, SVJ, wordt helemaal niet opgeheven. Integendeel. SVJ is springlevend en staat op het punt om de Nederlandse staat te manen - om na zestig jaar - nu eindelijk eens haar verantwoordelijkheid te nemen ten opzichte van de Vervolgingsslachtoffers van de Japanse concentratiekampen. 
SVJ spreekt de Nederlandse-, en niet de Japanse regering aan, omdat de Nederlandse regering bij de ondertekening van het Vredesverdrag van San Francisco in 1951 uitdrukkelijk haar burgers het recht heeft laten ontnemen om direct hun claims bij de Japanse regering in te dienen. 
Japan moest namelijk na de oorlog zo snel mogelijk sterk worden gemaakt om als rots in de branding te kunnen dienen tegen het toen snel opkomend Communisme. 
De Nederlandse regering heeft toen echter niet de consequenties van haar besluit genomen om haar burgers zelf te compenseren voor de materiële verliezen, onbetaalde salarissen en pensioenen, zoals zij dat wel voor de Nazi-Oorlogsslachtoffers heeft gedaan. 
De Nederlandse staat kan overigens een voorbeeld nemen aan landen als Engeland, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland, die in 2000 en 2001 hun Vervolgingsslachtoffers van diezelfde Jappenkampenwel een royale uitkering hebben uitbetaald. 

Bron: SVJ

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular