Een groep Poolse veteranen en weduwes heeft onlangs de herdenkingspenning ter gelegenheid van de uitreiking van de Militaire Willemsorde aan de 1ste Poolse Zelfstandige Parachutistenbrigade ontvangen. De Polen konden niet bij de plechtigheid op 31 mei in Den Haag zijn. Daarom zijn ze op de Nederlandse ambassade in Warschau in het zonnetje gezet.

Het gezelschap werd verwelkomd door waarnemend ambassadeur H. van den Dool. Ook aanwezig was de commandant van de Poolse 6de Luchtmobiele Brigade brigadegeneraal J.  Wójcik. Hij had het vaandel van zijn eenheid meegenomen, waaraan nu de Militaire Willemsorde prijkt. Projectleider uitreiking Militaire Willemsorde en Bronzen Leeuw, luitenant-kolonel Bas Baars gaf een presentatie. Alle aanwezigen kregen een DVD uitgereikt, met daarop een registratie van de ceremonie in Den Haag. Daarnaast bevat de schijf honderden foto's die in de week van de uitreiking en de festiviteiten rond het programma zijn gemaakt. De Poolse nationale televisie zond ‘s avonds een reportage uit van de gebeurtenissen in de ambassade.

Het vervolgprogramma bestond uit een bezoek aan de militaire erebegraafplaats, waar generaal-majoor Stanislaw Sosabowski begraven ligt. Namens de Nederlandse regering, de minister van Defensie en de Poolse 6de Luchtmobiele Brigade werden bloemstukken op zijn graf gelegd. Ook namen de aanwezigen een minuut stilte in acht. Daarna stond Wójcik stil bij de verdiensten en de voorbeeldfunctie van zijn befaamde voorganger. De festiviteiten werden afgesloten met een diner in een hotel in Warschau. De veteranen en weduwes gaven te kennen dit eerbetoon bijzonder op prijs te stellen.

bron:MinDef