De Stichting Stoombaggermolen Vooruit heeft met financiële steun van de brancheorganisaties en vele sponsors van binnen en buiten de bedrijfstak de laatste kolengestookte stoombaggermolen in Nederland gered van de sloop en aangekocht om deze tentoon te stellen bij het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik. De baggermolen zal daar door vrijwilligers van het museum worden gerestaureerd. Na restauratie zal de baggermolen een aantal malen per jaar onder stoom worden gebracht en kunnen er demonstraties mee worden gegeven.

De baggermolen ligt nu in de haven van Medemblik. Het is niet mogelijk om de baggermolen over het water naar het museum, dat is gevestigd in het oude stoomgemaal in Medemblik, over te brengen.

Op donderdagochtend 12 mei zullen rond 07.00 uur twee grote kranen van Nederhoff uit Gouda de baggermolen uit het water tillen en op een transportmiddel zetten. Vervolgens zal vanaf 09.00 uur een traject in Medemblik worden afgelegd. Hiervoor moeten buslijnen worden omgelegd, lantaarnpalen tijdelijk worden verwijderd enz.

Daarna zal de baggermolen rond 12.00 uur in de nabijheid van het museum weer in het water worden gezet en daarna naar het museum worden gesleept waar dan inmiddels een insteekhaventje is gegraven om de baggermolen een ligplaats te bieden. De verwachting is dat de totale operatie de gehele dag in beslag zal nemen.

De baggermolen is in 1941 afgeleverd aan de Fa. Krikke uit Heerenveen die er tot 1991 mee heeft gewerkt. De afmetingen van deze baggermolen zijn lengte 26,05 m, breedte 6,04 m. De hoogte boven de waterlijn bedraagt 7,40 m en de diepgang is 1,20 m. Het totale gewicht bedraagt 137 ton.

bron:Stoommachinemuseum