Zondag 2 juli om 15:00 uur geven SP-Kamerlid Harry van Bommel en VVD-Europarlementariër Jules Maaten in Rotterdam het startschot van de campagne om de zwakbegaafde Sibel Yalvac uit de Indonesische gevangenis te krijgen. Bij het festival Metropolis in het Zuiderpark wordt de website Help-Sibel.nl gepresenteerd en worden de eerste handtekeningen ingezameld.

Op 10 juli 2003 werd de 21-jarige Sibel Yalvac uit Rotterdam gearresteerd op het vliegveld van Jakarta. Op 6 april 2004 werd zij door de Indonesische rechter veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf wegens drugssmokkel. Twee onafhankelijke Nederlandse experts, een psycholoog en een reclasseringsambtenaar, hebben Sibel onderzocht. Zij verklaren dat zij verminderd toerekeningsvatbaar is. Ze kan oorzaak en gevolg niet goed van elkaar onderscheiden, is te lichtgelovig, heeft veel fantasie en kan niet tot twaalf tellen.
Harry van Bommel: 'Sibel is door meedogenloze criminelen misbruikt voor hun drugshandel en gaat nu een jarenlange hel tegemoet. Wij vinden dit onrechtvaardig, zij is immers een slachtoffer en wij zetten ons daarom in voor haar vrijlating.' Jules Maaten: 'Elk jaar is in Indonesië rond de onafhankelijkheidsdag op 17 augustus een mogelijkheid om amnestie te krijgen. Wij vragen de Indonesische minister van Justitie en Mensenrechten om Sibel, gezien haar bijzondere omstandigheden, amnestie te verlenen.' Met de campagne 'Help Sibel' vragen Van Bommel en Maaten namens Sibel en haar wanhopige familie steun voor dit verzoek. Behalve de SP'er en de VVD'er zullen ook familieleden van Sibel zondag aanwezig zijn bij de lancering van de campagne.
bron:SP