De Oostenrijkse dirigent Martin Sieghart, in Nederland bekend als chef-dirigent van het Gelders Orkest,  is benoemd tot chef-dirigent van een nieuw internationaal  kamerorkest:  Spirit of Europe.  

Het orkest bestaat uit top-musici, veelal sectie-aanvoerders,  van vooraanstaande orkesten uit  Tsjechië, Slovakije,  Slovenië,  Hongarije, Duitsland,  Frankrijk  en Oostenrijk. Ook drie Nederlandse musici maken deel uit van het  orkest: de violiste  Sonja van Beek, die concertmeester van het nieuwe orkest wordt, cellist Frederik Meinders en violist Alexei Pevzner. Op 25 oktober 2005 zal Spirit of Europe een eerste officieel concert geven in het Europese Parlement te Straatsburg.

De Oostenrijkse overheid  ziet voor Spirit of Europe een belangrijke bindende rol
weggelegd als symbool van  Europese eenwording. Het orkest gaat  jaarlijks een aantal optredens in verschillende Europese lidstaten verzorgen.  Daarnaast  zal  het een maal per jaar  een tournee maken   naar het Nabije Oosten,  in het bijzonder naar landen met een Islamitische cultuur. Deze jaarlijkse tournee maakt deel uit van  van het 'Dialogue of the Cultures' programme, eveneens  een  Oostenrijks initiatief .

De recent benoemde chef dirigent Martin Sieghart maakt sinds 1990 een internationale carrià¨re als dirigent door. Hij is een geregeld gastdirigent bij vooraanstaande Engelse,  Japanse en Duitse orkesten. Sieghart dirigeerde onlangs in het  Concertgebouw te Amsterdam  een  concertante uitvoering van  Cosi fan tutte en een Bruckner programma met het Gelders Orkest. Spirit of Europe heeft  in 2005 een aantal inspeelconcerten in Oostenrijk verzorgd  en  speelt  op 1 oktober op het Carthago Festival in Tunis.

In het Comità© van Aanbeveling van Spirit of Europe   heeft een indrukwekkende
aantal prominenten zitting, onder wie de Oostenrijkse  Bondskanselier Wolfgang
Schà¼ssel en de  EU-afgevaardigden van vrijwel alle Europese landen.  Siemens en  de
Deutsche Bank behoren tot de  structurele sponsors van Spirit of Europe.

bron:Spirit of Europe