ProRail en NS hebben rond het spooremplacement van Venlo hekken geplaatst over een lengte van 1600 meter. De gemeente Venlo heeft extra snoeiwerk voor haar rekening genomen. Deze acties komen de sociale veiligheid rond het emplacement ten goede, omdat onbevoegden niet meer bij het spoor kunnen komen.

 

In mei 2004 kwamen de gemeente Venlo, NS, politie, Hermes en ProRail bij elkaar om de situatie rond het emplacement te bespreken. Er bleek overlast van junks en prostituees te zijn, en mensen lieten hun hond uit bij het spoor. Hierdoor voelden de omwonenden van het spoor zich soms onveilig en ook het spoorpersoneel ondervond hinder bij hun werk. Tevens ontstonden er vertragingen in het treinverkeer: machinisten moesten veelvuldig afremmen, omdat er mensen voor hun trein liepen.

ProRail plaatste daarom vanaf november vorig jaar 1280 meter vandaalbestendige hekken van 1m80 hoog aan de voorzijde van het station (langs de Kaldenkerkerweg). Aan de Sloterbeekstraat werd 320 meter spijlenhek geplaatst, aansluitend aan het hek wat er al stond. Langs de spoorbrug bij de Maas kwam nog eens 60 meter vandaalbestendig hek. Ook zijn er twee elektronisch afsluitbare poorten bij de ingang aan de Kaldenkerkerweg en bij de Sloterbeekstraat neergezet, zodat alleen bevoegden het terrein kunnen betreden.

ProRail hing vorig jaar camera's op bij overwegen en er was extra controle door toezichthouders. Ook werden scholen geïnformeerd over de risico's die kinderen nemen bij het oversteken van het spoor. In heel Zuid-Nederland zorgden dergelijke maatregelen voor een vermindering van het aantal vertragingen door spoorlopers, aanrijdingen en spoorvandalisme met 23 procent.

bron:ProRail