Afgelopen week heeft Funky Feeling, te Joure, met succes haar eerste attractie met een uniek valdempingssysteem afgeleverd. De basis, gebaseerd op het zeer veilige en gepatenteerde systeem de Krush KushioNZtm, bestaat uit opblaasbare kussens, die fungeren als een soort schokdemper. Door de veilige en zachte landing maken deze kussens sportieve en unieke attracties mogelijk, de Aktion AttraktioNZtm.  

De Krush KushioNZtm techniek heeft zijn oorsprong in Nieuw Zeeland. De ontwerper, Freddy Osler, is vanuit zijn achtergrond als ex-wereldkampioen trapeze op zoek gegaan naar een veiliger valsysteem dan de bekende netten en veiligheidsharnassen. Dit heeft geresulteerd in een uniek en gepatenteerd valdempingssysteem. Bij deze technologie wordt de kinetische energie, die vrijkomt bij een val opgevangen en afgevoerd door de Krush KushioNZtm, waarbij het niet uitmaakt hoe men in de kussens valt. Dit in tegenstelling tot de meeste valsystemen waarbij een deel van de energie weer wordt teruggegeven aan het lichaam wat tot letsel kan leiden.

 

De bijzondere techniek van de Krush KushioNZtm, maakt het mogelijk om van grote hoogte en zonder speciale valkennis veilig te vallen. Met dit gegeven zijn sportieve attracties ontwikkeld, die voorheen alleen geschikt waren voor met speciale beveiligingsmiddelen of voor professionals, zoals circusartiesten en stuntteams. De sportieve Aktion AttraktioNZtm, die Funky Feeling in Nederland, Duitsland en België op de markt brengt zijn allemaal gebaseerd op de Krush KushioNZtm. Momenteel is het onder andere mogelijk om als een circusartiest aan een trapeze te hangen of als Tarzan swingend door de lucht te vliegen. De grote glijbaan van 12 meter hoog biedt een zeer steile glijhoek die eindigt in een vrije val, uiteraard in de kussens. De nieuwste attractie bestaat uit een opblaasbaar klimwandsysteem met 4 wanden en 8 meter hoog, waarbij zonder extra veiligheidsmiddelen veilig geklommen kan worden. Naar verwachting worden er in de loop van dit jaar nog andere attracties op de markt gebracht.

 

De Aktion AttraktioNZtm hebben in de praktijk inmiddels bewezen veilig te zijn. In Nieuw Zeeland bestaat vanaf 2005 een sportief attractiepark, Action World, waar deze attracties succesvol gebruikt worden. Om deze attracties in Nederland en andere Europese landen geschikt te maken moeten ze uiteraard aan de hier geldende veiligheidsnormen voldoen. Een keuring door een bevoegde instantie als de TÜV is daarom noodzakelijk. Naast de keuring van de Krush KushioNZtm wordt uiteraard ook de staalconstructie gekeurd. De normen hiervoor in Nieuw Zeeland zijn echter anders dan die in Europa. Daarom worden de staalconstructies bij Funky Feeling in samenwerking met Nieuw Zeeland verder ontwikkeld en zelf geproduceerd, zodat deze ook aan de Europese norm voldoen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van staal met een hoogwaardige afwerking.

 

De sportieve attracties bieden een unieke combinatie die nog nooit eerder op de markt is gebracht, zoals het lopen op een strak koord boven de Krush KushioNZtm. Het innovatieve karakter van de Aktion AttraktioNZtm wordt nog eens onderstreept door de eerste plaats voor Best New Product op de IAAPA Attractions Expo 2007 met de Award Technology Applied to Amusements, waarbij het qua attractie waarde vergeleken wordt met spectaculaire attracties die te vinden zijn op kermissen en thema/attractieparken. Met de sportieve Aktion AttraktioNZtm biedt Funky Feeling daardoor een aanvulling op de huidige, meestal passieve atttracties voor tieners en volwassenen. Voor iedereen vanaf 6 jaar vormen deze sportieve attracties een ware uitdaging zowel fysiek als mentaal.

 

Vooralsnog worden de Krush KushioNZtm op de markt gebracht in combinatie met de Aktion AttraktioNZtm, maar de separate kussens lenen zich prima voor andere doeleinden. Hierbij kan gedacht worden aan risicovolle sporten waar met hoogte gewerkt wordt, zoals polsstokhoogspringen, maar ook bij klimmen op klimwanden.

Ga voor meer informatie naar: www.funkyfeeling.nl