Nederland zal op de Universiade met een delegatie van dertien sporters aantreden. Het Turkse Izmir is van 11 tot en met 21 augustus 2005 het toneel van de Universiade, de Wereldspelen voor studenten.

Zevenkampster Yvonne Wisse is de enige atlete die in actie komt. De handboogschutters zijn met meer: Emiel Custers, Mark Poels, Lucas Schoormans en Marijn Schoormans op de compound en Coby Hurkmans op de recurve. Peter Nieuwenhuis en Wietse van Alten gaan als coach mee.
Ook de taekwondoka's zijn goed vertegenwoordigd: Ferry Greevink +84kg, Patrick Stevens -84kg, Joyce van Baaren -63kg en Yvonne Oude Luttikhuis +72kg. De turnsters Suzanne Harmes en Evi Neijssen zullen in Izmir meedoen aan het gymnastiektoernooi. Zwemmer Bastiaan Tamminga tenslotte staat aan de start van de 50m rugslag en de 50m vlinderslag.
 
Elke twee jaar wordt er een Universiade georganiseerd, zowel een Winter- als een Zomereditie. NOC*NSF verzorgt samen met de bonden de uitzending van een Nederlands Team. De eerste voorwaarde die aan een Universiade-deelnemer gesteld wordt, is dat hij of zij een topsporter is die studeert of die minder dan een jaar geleden is afgestudeerd aan Universiteit, HBO of MBO.
 
Geen vakantietripje
 
Daar bovenop stellen NOC*NSF en de bonden zelf ook pittige sportieve kwalificatie-eisen aan deelname. "Terecht", zo stelt de ervaren Chef de Mission Hans van Rooijen, "het is geen vakantietripje."
 
Hans van Rooijen vindt het jammer dat er geen teams deelnemen. "De teamsporten vormen vaak een soort rode draad door het hele toernooi heen. De betreffende bonden en coaches hebben echter besloten dat de Universiade niet past in hun programma vanwege de zeer volle internationale wedstrijdkalenders. Dat heb je als Chef de Mission maar te accepteren. Het betekent echter wel, dat we met een kleinere delegatie gaan dan de voorgaande Zomer-Universiades. In totaal ruim 20 sporters en begeleiders", aldus de Leidenaar, die het Nederlands Team niettemin ongetwijfeld weer met veel elan zal leiden in Izmir. "Het belooft een mooi evenement te worden. Men heeft ontzettend veel vrijwilligers geworven en voor de sporters is er een prachtig dorp gebouwd. Izmir is er klaar voor."
 
bron:NOC*NSF