Van 17 t/m 22 augustus is Amsterdam weer thuishaven van een grote internationale vloot. Naast indrukwekkende Tall Ships en prachtige schepen uit ons nautisch verleden, komen er voor het eerst  dit jaar ook moderne schepen naar SAIL. In de IJ-haven zal tijdens SAIL een aantal spraakmakende moderne schepen afgemeerd liggen, zoals Windrose of Amsterdam, Favonius en Bonduelle.

Het Muziekgebouw aan het IJ wordt als Jachtbouw Paviljoen ingericht met een tentoonstelling over 25 jaar Nederlandse Jachtbouw. Daar zijn ook de ´Haven van de Toekomst' en spectaculaire films te zien.

Jachtbouw Paviljoen

In het verlengde van het thema ´De Maritieme Link tussen Verleden, Heden en Toekomst' biedt SAIL 2005 bezoekers op museale wijze een blik op de ontwikkeling in de Jachtbouw. In  het kader van het Zilveren Jubileum van H.M. Koningin Beatrix is gekozen om de ontwikkelingen van de Nederlandse Jachtbouw eveneens over een periode van 25 jaar te presenteren. In Nederland worden er de laatste jaren meer motorjachten dan zeiljachten gebouwd. Om deze reden zullen er eveneens modellen van moderne aansprekende grote motorjachten getoond worden. De invulling van het Jachtbouw Paviljoen zal gerealiseerd worden in samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam. Leerlingen van de Hogeschool zullen de tentoonstelling ontwikkelen en opbouwen.

 Bart Meyers, algemeen directeur van Stichting SAIL Amsterdam is blij met deze ontwikkeling. "Eà©n van de centrale thema's van SAIL Amsterdam 2005 is ´De Maritieme Link tussen Verleden, Heden en Toekomst'. SAIL 2005 zal niet alleen de rijke nautische traditie en de sfeer van ontdekking, ontmoeting en Hollands Glorie laten herleven, maar zal tegelijkertijd staan voor nieuwe mogelijkheden en wenkende perspectieven; voor techniek, vakmanschap en innovatiedrang als de drijvende krachten achter welzijn en welvaart".

Moderne schepen

Inmiddels hebben zes spraakmakende moderne schepen zich gemeld voor SAIL Amsterdam 2005: Windrose of Amsterdam, Favonius, Bonduelle, Afrodites, Zeeleeuw en Blind Date. Behalve Bonduelle varen allen onder Nederlandse vlag.

Windrose of Amsterdam is een ruim 46 meter lange 2-mast schooner uit de A-klasse, gebouwd door Holland Jachtbouw. Dit spectaculaire moderne jacht is speciaal ontworpen om wedstrijden te varen à©n te winnen. In dit schip zijn de nieuwste technieken en lichtste materialen toegepast, terwijl ze een klassieke uiterlijk heeft. Ook afgemeerd tijdens SAIL ligt de Favonius, genoemd naar het Latijnse woord voor favoriet, een 25 meter lange Swan 80.

Een bijzonder modern schip dat te zien zal zijn is Blind Date, een Catamaran met een lengte van 15 meter, die special ontworpen is voor mensen met een visuele beperking. Daarnaast zullen de Bonduelle, een onder Franse vlag varende Open 60 van ruim 18 meter en twee Lemmeraken van elk 16,5 meter afgemeerd liggen. De organisatie verwacht dat er nog meer moderne schepen zullen volgen.

bron:Sail Amsterdam