Met de aanhouding van vijf jonge mannen heeft de politie de verdachten van racistische graffiti op een basisschool in het Achterhoekse Aalten opgespoord.

Begin augustus werden de school  hakenkruizen en white-power tekens aangebracht. Dit leidde tot grote ergernis bij de bevolking van Aalten. Tegen twee verdachten is proces-verbaal opgemaakt.

Op 4 augustus werd in Aalten aangifte gedaan van het aanbrengen van graffiti op de Koningin Julianaschool aan de Hessenweg. Vooral de hakenkruizen en andere racistische tekens en uitingen zorgden voor veel ergernis. Dezelfde nacht bleek op een woning in Winterswijk soortgelijke graffiti te zijn aangebracht.

De politie stelde in beiden gevallen een uitgebreid onderzoek in en mede aan de hand van bruikbare informatie van buurtbewoners werden vijf jonge mannen aangehouden. Het gaat om vier Winterswijkers (19, 21,25 , 25) en een 17-jarige jongeman uit Zelhem.

De eerste verdachte (25) werd op 16 augustus in alle vroegte van zijn bed gelicht. Zijn even oude plaatsgenoot die dezelfde dag zou worden aangehouden bleek op dat moment niet thuis te zijn, maar meldde zich dezelfde dag op het politiebureau en werd aangehouden. Duidelijk was dat de aanhouding zich doorsprak binnen de groep, want in de dagen erop meldden de andere verdachten zich bij de politie.

Allen legden een verklaring over hun betrokkenheid bij het gebeurde af. De 17-jarige wordt doorverzen naar het jeugdproject HALT en tegen de 19-jarige en à©à©n van de 25-jarige Winterswijkers wordt proces-verbaal opgemaakt. Het proces-verbaal wordt binnenkort bij het Openbaar Ministerie in Zutphen ingeleverd, waarna over de strafafdoening een beslissing wordt genomen.

bron:Politie Noord en Oost Gelderland