Staatssecretaris Nicolaï voor Europese Zaken brengt maandag 29 en dinsdag 30 augustus een bezoek aan Roemenië.Nicolaï is uitgenodigd door de Roemeense minister van Buitenlandse Zaken Ungureanu om een inleiding te houden op de jaarlijkse bijeenkomst van Roemeense ambassadeurs. Zijn toespraak heeft de titel 'Countdown to change; Romania's accession to a Europe in transformation'. Nicolaï zal daarnaast het medeleven van de Nederlandse regering met de bevolking van Roemenië overbrengen naar aanleiding van de afschuwelijke gevolgen van de aanhoudende watersnood.

Nicolaï zal 200.000 euro hulp aanbieden. De hulpgelden zullen via
VN-ontwikkelingsorganisatie UNDP worden geleid. Daarnaast heeft Nederland een aanbod gedaan om op korte termijn technische assistentie te leveren voor een
overstromingspreventieplan voor het stroomgebied van de rivier de Timis. Op maandag zal Nicolaï gesprekken voeren met minister van buitenlandse Zaken Ungureanu, met de onlangs benoemde minister van Europese Integratie, Anca Boagiu en met hoofdonderhandelaar Orban over de voortgang van de hervormingen in Roemenië in het kader van het toetredingsproces tot de EU. Het is de bedoeling dat Roemenië in januari 2007 als lid van de EU kan worden verwelkomd. Tijdens een ontmoeting met minister van Justitie Macovei op dinsdag zal twee miljoen euro aan financiële steun worden aangeboden voor verbeteringen in het gevangeniswezen.

bron:BuZa