In Suriname zal Nicolaï op donderdag 29 juni in Paramaribo 45 kunstwerken officieel aan het Surinaams Museum overdragen. De schilderijen, sculpturen, foto's en zeefdrukken, alle vervaardigd door Surinaamse kunstenaars in de decennia vóór de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975, worden geschonken door het Tropenmuseum in Amsterdam, in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken, dat het transport van de collectie heeft verzorgd. Onder de geschonken stukken bevinden zich werken van Erwin de Vries, Chin A Foeng, Rudi Getrouw en Nic Lonig. De collectie is een nalatenschap van Sticusa, de Stichting Culturele Samenwerking.

Het depot van het Surinaams Museum is met Nederlands geld verbouwd en opnieuw ingericht, waardoor kunstwerken nu in goede omstandigheden kunnen worden bewaard. Ook is de samenwerking en trainingscapaciteit over behoud en beheer van gemeenschappelijk cultureel erfgoed  intensiever geworden. Suriname en Nederland werken op cultureel gebied sinds 2001 goed samen. Ten aanzien van gemeenschappelijk cultureel erfgoed gaat het met name om gebouwd erfgoed, museumwezen en archiefwezen.
Nicolaï zal daarnaast diverse cultuurprojecten bezoeken om een breed beeld te krijgen van het culturele veld in Suriname. In dat verband spreekt hij onder andere met minister Wolf van Onderwijs en Volksontwikkeling en met minister Hassankhan van Binnenlandse Zaken. Op de Nederlandse Antillen wordt de mogelijkheid en wenselijkheid van samenwerking op het gebied van Internationaal Cultuurbeleid besproken. Ook de Tweede Kamer verzocht Nicolaï op donderdag 22 juni de mogelijkheden hiervan te verkennen. Op maandag 26 juni zal Nicolaï spreken met de gouverneur van de Nederlandse Antillen, de heer Goedgedrag en onder andere werkbezoeken brengen aan de minister van Onderwijs en Cultuur, de heer Leeflang.
bron:BuZa