Staatssecretaris Ross-van Dorp onthulde donderdag in aanwezigheid van ruim zeventig overlevenden een bronzen plaquette ter nagedachtenis van de omgekomen Nederlanders in het voormalig concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland.

In totaal overleden in Bergen-Belsen tienduizenden joodse en niet-joodse gevangenen en krijgsgevangenen. De schattingen van het aantal omgekomen Nederlanders loopt uiteen van 1300 tot 3500. De bronzen herdenkingsplaquette is het initiatief van een aantal overlevenden, de Nederlandse ambassade in Berlijn, het ministerie van VWS, de Anne Frankstichting en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Tot nog toe ontbrak een herinnering aan de overleden Nederlanders in Bergen-Belsen. In de gedenkmuur was wel een Nederlandse tekst aangebracht, maar die is van Vlaamse origine. ‘Met de jaren dat de Tweede Wereldoorlog verder achter ons ligt, is het besef gegroeid dat we ons de plaatsen en de data moeten blijven herinneren uit respect voor hen die destijds zijn omgekomen’, stelde staatssecretaris Ross-van Dorp vast. ‘De grenzen van Europa vervagen immers steeds meer, afstanden worden kleiner en het besef dringt door dat de Tweede Wereldoorlog en zijn gevolgen Europa voor generaties heeft bepaald.’ De heropening van de vernieuwde Nederlandse tentoonstelling in het Museum Auschwitz april vorig jaar en de onthulling van de plaquette in Bergen-Belsen vandaag passen in het beleid van staatssecretaris Ross-van Dorp om herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog blijvend betekenis te geven, ook voor jonge generaties. De herdenkingsplaatsen dienen naar haar overtuiging als voorbeeld voor huidige en toekomstige generaties om te laten zien waar superioriteitsgevoel ten opzichte van minderheden en andersdenkenden in extremo toe kan leiden.

De tekst op de bronzen plaquette in Bergen-Belsen is op verzoek van de staatssecretaris door een aantal overlevenden opgesteld en luidt zowel in het Nederlands als Duits: Ter herinnering aan alle Joodse en niet-Joodse Nederlanders van wie de as hier in de wind is verwaaid tussen 11 januari 1944 en 15 april 1945 En aan hen die, na de bevrijding op 15 april 1945, een rustplaats hebben gevonden in een van de grafheuvels Zichronam livracha – hun aandenken zij tot zegen –

bron:VWS