Staatssecretaris van Defensie Cees van der Knaap onthult maandag 27 februari in het Indonesische Surabaya vijftien bronzen platen. Hierop staan de namen van 915 marinemannen die bij de Slag in de Javazee op 27 februari 1942 een zeemansgraf vonden. Het betrof opvarenden van Hr.Ms. Kortenaer, Hr.Ms. Java en Hr.Ms. De Ruyter.

Ook eskadercommandant schout-bij-nacht Karel Doorman vond de dood. De platen, een initiatief van de Oorlogsgravenstichting, zijn aangebracht op het Karel Doormanmonument op het Nederlands ereveld Kembang Kuning.
Tijdens de ceremonie zal commandant der Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Jan Willem Kelder, één van de scheepsbellen van de kruiser Hr.Ms. Java overdragen aan de President van de Oorlogsgravenstichting, de heer N.W.G. Buis. De scheepsbel, die de Koninklijke Nederlandse Vereniging Onze Vloot in 1925 schonk naar aanleiding van de indienststelling van de Java, gaf het Marinemuseum in Den Helder aan de Oorlogsgravenstichting in bruikleen.
Na de val van Manilla en Singapore was Soerabaja de laatste vlootbasis in Zuidoost-Azië. Vanuit deze haven voer op 26 februari 1942 het geallieerde eskader van Nederlandse, Britse, Amerikaanse en Australische marineschepen onder leiding van schout-bij-nacht Karel Doorman uit om de Japanse invasie van Oost-Java te verhinderen. Bij het treffen met de Japanse vloot op 27 februari 1942 werden drie Nederlandse schepen tot zinken gebracht. Ter nagedachtenis aan de gevallenen werd in 1954 op het ereveld Kembang Kuning het Karel Doormanmonument onthuld.
De onthulling van de vijftien bronzen platen met de namen van 915 marinemannen completeert dit monument.
bron:MinDef