Sinds september 2004 hebben ruim 120.000 bezoekers in Museum Het Schielandshuis een achtbaanrit zonder karretje door de recente geschiedenis van Rotterdam gemaakt. De innovatieve tentoonstelling Stad van Rotterdammers laat er geen twijfel over bestaan:
Rotterdammers zitten niet stil. Om het tempo van de stad bij te houden is maar liefst één derde van de tentoonstelling, de periode van de jaren zestig tot nu, geheel vernieuwd. Op 1 oktober 2006 wordt de vernieuwde stadsgeschiedenistentoonstelling van het Historisch Museum Rotterdam feestelijk heropend.

Meegevoerd op het ritme van de stad
De tentoonstelling is museaal theater, een rit door het verhaal van de Rotterdammers. Licht, verhalen en muziek voeren de bezoeker mee op een reis door de tijd. Authentieke voorwerpen, grote foto's, bewegende beelden en historische geluidsfragmenten brengen het Rotterdam van toen en nu tot leven.

Nieuwer, sneller, hoger
Vanaf 1880, het moment waarop de ontwikkeling van Rotterdam tot metropool begint, laat de expositie de onstuitbare ontwikkeling zien van een stad die haar ambities niet onder stoelen of banken steekt. Zelfs het beruchte bombardement remt de levenskracht van de stad en haar bewoners nauwelijks af. De tocht door de steeds nieuwere, snellere en hogere stad vindt een audiovisueel hoogtepunt in het vernieuwde gedeelte.

De nieuwste generatie
Hier reist de bezoeker omgeven door grote projecties langs de sociale onrust van de jaren zeventig en ziet hoe kortgeleden onvrede een stem vond in Pim Fortuijn. Hij feest mee met de festivalstad, vanaf de Euromast op de oer-Hollandse Floriade in 1960 tot de veelkleurige festivals van nu. Zie de stad groeien op het ritme van de tijd en maak kennis met de nieuwste generatie Rotterdammers in growmotion.

Rotterdam vóór de wolkenkrabbers
Voordat de bezoeker de geregisseerde presentatie betreedt, maakt hij kennis met een Rotterdam zonder hoogbouw. Acht grote aaneengesloten projectieschermen vormen een cirkel waarop een aantal korte films vertoond wordt. Binnenin deze cirkel wordt de bezoeker kriskras door het Rotterdam van vóór 1880 geloodst. Als letterlijk middelpunt lijkt de bezoeker zelf door de oude stad te dwalen.

bron Historisch Museum Rotterdam