De finale van de verkiezing tot 'Schoonste gemeente van Nederland' gaat maandag 9 mei a.s. officieel van start. Alle negen finalisten krijgen de opdracht om à©à©n vierkante kilometer zo opgeruimd mogelijk te houden. Ter voorbereiding trekt vrijdag 6 mei a.s. de Stichting Nederland Schoon met een schoonmaakploeg door het centrum van Leiden. Vijftien schoonmakers zullen gedurende à©à©n dag de geselecteerde vierkante kilometer (het gebied tussen de Langegracht, Hooigracht, Rapenburg, Steenstraat, Stationsweg en Lammermarkt) ontdoen van zwerfafval en het gebied brandschoon opleveren.

Deze schoonmaakactie is bedoeld om een 'nulsituatie' te creëren. Dit gebeurt ook bij de andere acht finalisten, zodat voor alle gemeenten vanaf dit weekend een gelijke startsituatie ontstaat. Voor de gemeente Leiden is de wedstrijd 'Schoonste gemeente' meer dan alleen een schoon centrum. Wethouder Van der Sande (Wijkbeheer en Stedelijk beheer): 'De hele stad moet schoon en opgeruimd zijn. De gemeente wil met de reguliere inzet van mensen en middelen en in samenwerking met bewoners, bedrijven, scholen en andere gebruikers de wedstrijd tot een goed einde brengen.'

In de komende zes weken wordt het gebied driemaal door de jury beoordeeld: twee keer onaangekondigd en à©à©n keer op afspraak. Daarnaast kijkt de jury naar de inspanningen die de gemeente Leiden levert om andere partijen, zoals ondernemers, bewoners en bezoekers, te betrekken bij het schoonhouden van de stad. Bovendien krijgt elke finalist de opdracht een speciaal evenement te organiseren. De inspanningen van de negen gemeenten zijn vanaf 3 juli elke zondagavond op Nederland 1 te zien. Tijdens de finale-uitzending op 4 september wordt de schoonste gemeente van Nederland verkozen.

De gemeente Leiden wil een stad zijn met een hoge kwaliteit van leven, en daar hoort een schone en veilige leefomgeving bij. In dat kader wordt al jarenlang hard gewerkt aan het opgeruimd houden van de stad, onder meer met het project 'Leiden ruimt op!'. De gemeente doet dit zoveel mogelijk in samenwerking met andere gebruikers van de stad zoals bewoners, bedrijven en woningbouwverenigingen.

bron:Gemeente Leiden