Op maandag 5 september a.s. vindt in het Groninger Museum de prijsuitreiking van de Zwerfafval Innovatie Award plaats. Dit is een prijs voor ontwerpers met de beste oplossing voor de aanpak van zwerfafval. De prijsuitreiking vindt plaats in het kader van de Week van Nederland Schoon, die dit jaar voor de derde maal georganiseerd wordt. Het thema van dit jaar is 'Dans Nederland Schoon'. Diverse
dansscholen laten hun interpretatie van dit thema zien. Daarnaast laten de te bezoeken gemeenten voorbeelden van hun lokale zwerfafvalaanpak zien. Joep Onderdelinden, presentator van Tegen de Klok, presenteer de Week. Ook dit jaar worden er vijf steden bezocht. Na Groningen zijn dit achtereenvolgens Deventer, Emmen, Middelburg en Den Haag.

Deelnemers aan de Zwerfafval Innovatie Award zijn de afgelopen maanden uitgedaagd om een vernieuwing te bedenken op het gebied van verpakkingen of voorzieningen die zwerfafval tegengaan. Uit alle inzendingen zijn door een jury in een eerder stadium negen finalisten gekozen. Op 5 september wordt de uiteindelijke winnaar bekend gemaakt. De organisatoren van de wedstrijd, Stichting Nederland Schoon en SVM-PACT, helpen de winnaar bij het op de markt brengen van het idee.

Voorafgaand aan de prijsuitreiking, verzorgt dansschool 'Salsa Roy' op speciale
borstelschoenen een 'Schoondans'. Hierna licht milieuwethouder Visser de Groningse zwerfafvalaanpak toe. Zij wordt hierbij ondersteund door mime-spelers, die het geheel in beeld brengen.

bron:Stichting Nederland Schoon