Greenpeace start vandaag een grote internationale campagne voor het behoud van de oerwouden in Zuid-Oost Azië en Brazilië. In het Paradise Forest van
Papoea-Nieuw-Guinea heeft Greenpeace een Forest Rescue Station ingericht. Vanuit dit kampement markeren actievoerders van Greenpeace, waaronder Nederlanders, de kwetsbare bosgebieden om deze tegen illegale houtkap te beschermen. We willen iets kunnen doen tegen houtkappers die ongevraagd komen en alles vernietigen, zegt Sep Galeya, hoofd van de Kuni stam die met Greenpeace aan het afbakenen werkt. De stam krijgt door het in kaart brengen formeel eigenaarschap over zijn leefomgeving, een succesvolle manier om illegale houtkap tegen te gaan. Het Greenpeace-schip de Rainbow Warrior gaat tegelijkertijd op Forest Crime Patrol vanuit hoofdstad Port Moresby. Ook in Brazilië zijn de komende maanden acties voor het behoud van de Amazone.

Greenpeace maakt zich grote zorgen om het behoud van de oerbossen wereldwijd. Zo zijn meer dan vijfhonderd soorten zoogdieren afhankelijk van de regenwouden van Papoea-Nieuw-Guinea. Pas nog werden in het Paradise Forest nieuwe dieren ontdekt, zoals een nieuwe soort boomkangoeroe. De houtkap dit oerwoud gaat sneller dan waar ook ter wereld. Ook de Amazone, het grote regenwoud van Brazilië, is van belang voor de biodiversiteit. Het bosgebied herbergt bijzondere dieren als de jaguar, de capibara en verschillende apensoorten.

Illegale houtkap is hier eveneens een groot probleem. Daarnaast dreigt verwoesting van het Amazone-oerwoud door de toenemende aanleg van sojaplantages voor veevoer. De komende maanden voert Greenpeace in beide bossen actie.

Nederland is medeverantwoordelijk voor de vernietiging van deze bossen. Ons land is de grootste importeur van soja uit Brazilië en een grootverbruiker van illegaal gekapt tropisch hout. Greenpeace wil daarom de aandacht vestigen op het illegale hout en de soja uit de Amazone die ons land binnenkomen. De organisatie doet een beroep op minister Veerman, die de komende maanden betrokken is bij cruciale politieke beslissingen over het behoud van de bossen. Tijdens de Internationale Biodiversiteitstop vanaf 17 maart en de Europese Landbouwraad later dit jaar besluiten bewindvoerders over het beschermen van natuurgebieden, het terugdringen van het verlies van biodiversiteit en het aanpakken van de handel in illegaal hout. Greenpeace roept minister Veerman op om tijdens deze bijeenkomsten hoog in te zetten voor de bescherming van bossen. Een vertegenwoordiger van de Papoeagemeenschap zal de minister hetzelfde vragen als hij naar Nederland komt om te verhalen over de bedreigingen van illegale kap voor zijn woongebied.
De komende maanden toert Greenpeace met een reizende bossenbioscoop door Nederland. Voorbijgangers krijgen beelden te zien van prachtige, maar ernstig bedreigde oerbossen. Greenpeace roept bezoekers op, hun bezorgdheid te uiten in een boodschap aan minister Veerman. Dat kan ook via de website www.greenpeace.nl/redhetoerbosnu. Afgelopen zaterdag startte de bioscoop in Utrecht, de volgende standplaats is Rotterdam (7 maart).
bron:Greenpeace

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular