De kosten voor levensonderhoud zijn het afgelopen jaar in Nederland nauwelijks gestegen, vergeleken met de rest van de wereld. Amsterdam stijgt van plaats 26 vorig jaar, naar plaats 24 op de ranglijst van de duurste steden wereldwijd. Na de stijging op de ranglijst met 21 plaatsen in 2004, lijkt het prijsniveau van levensonderhoud in Nederland nu te stabiliseren. Dit blijkt uit een onderzoek van Mercer Human Resource Consulting naar de levenskosten in 144 steden wereldwijd.

Londen is de duurste stad van Europa. Londen zakt à©à©n plaats op de lijst naar de derde plaats wereldwijd, gevolgd door Moskou, dat dit jaar ook met à©à©n plaats naar de vierde plaats is gezakt. Andere Europese steden stijgen sterk op de ranglijst. Tokio is nog altijd de duurste stad ter wereld, direct gevolgd door Osaka. Veel Oost-Europese steden zijn aanzienlijk gestegen op de lijst. Asuncià³n in Paraguay is de minst dure stad ter wereld.

Amsterdam
De kosten voor het Amsterdamse mandje met de dagelijkse boodschappen is niet veel veranderd ten opzichte van het prijsniveau van vorig jaar. Uitschieters zijn de worstjes en appels (45% goedkoper) en olijfolie (17% goedkoper). Voor gesneden ham (29%), jam (35%) en de sla (2 keer zo duur) wordt veel meer betaald. Hoewel het waspoeder goedkoper is geworden (50%), is de wasmachine twee keer zo duur geworden. Daarnaast valt op dat de maandelijkse, vaste telefoonkosten met 23% zijn gestegen. De maandelijkse, vaste energielasten zijn met 9,5% toegenomen. Taxiritten zijn in prijs gelijk gebleven. De prijzen van de Amsterdamse hotels zijn gemiddeld 17% gedaald.

Europa
Londen is de duurste stad van Europa. 'Snel oplopende kosten voor onderdak en vervoer hebben, samen met het aantrekken van de Engels pond ten opzichte van de Amerikaanse dollar, bijgedragen aan de hoge klassering van de stad', aldus Roxane de Beaumont, hoofd Expatriate Consulting bij Mercer. Overige Britse steden scoren minder hoog. Glasgow staat op de 40e plaats en Birmingham op de 47e plaats. Moskou is de op à©à©n na duurste stad van Europa, gevolgd door Genà¨ve op de 6e plaats en Zà¼rich op de 7e plaats. Andere steden die hoog scoren zijn onder meer Kopenhagen, Oslo en Milaan.

Nieuwe EU-lidstaten
Boedapest staat op de 24e plaats en is de duurste stad van de tien landen die vorig jaar zijn toegetreden tot de EU. Warschau is met 49 plaatsen het sterkst gestegen. Praag en Bratislava zijn beiden meer dan tien plaatsen gestegen. Boekarest scoort van alle Europese landen het laagst en staat op de 103e plaats. 'Veel steden in de nieuwe EU-lidstaten hebben op de lijst een enorme sprong gemaakt. Dit houdt verband met de sterker wordende lokale munt en de stijging van de interne consumptie', zo licht De Beaumont toe.

Lage lonen landen
Omdat veel multinationals aanzienlijk hebben geïnvesteerd in landen met van oudsher lage kosten, wordt het verschil op de wereldranglijst steeds kleiner. De lonen schieten omhoog, als gevolg van de hogere levenskosten en een groeiende vraag naar vaardigheden. Bedrijven moeten met deze veranderingen in de pas blijven. Op de lijst zijn dit jaar aanzienlijke verschuivingen te zien. Deze zijn vooral te wijten aan de schommelingen in de wisselkoers, in het bijzonder die van de Amerikaanse dollar en de euro.

Noord-Amerika
New York blijft de duurste stad van Noord-Amerika, met een 13e plaats op de wereldranglijst. Andere dure steden zijn onder meer Los Angeles op plaats 44, San Francisco op plaats 50 en Chicago op plaats 52. Washington DC staat op de 78e plaats. Volgens De Beaumont zijn veel Amerikaanse steden uit het onderzoek op de lijst gezakt, dankzij de zwakkere positie van de dollar ten opzichte van de euro, de Canadese dollar en de Oost-Aziatische valuta's.

Zuid-Amerika
Als gevolg van de waardedaling van de Argentijnse peso in 2002 en de daaropvolgende economische crisis, blijven de steden in Zuid-Amerika tot de minst dure steden van het onderzoek behoren. Asuncià³n in Paraguay is wereldwijd de hekkensluiter. Lima in Peru is nog altijd de meest dure stad van Zuid-Amerika, op plek 118.

Azië
Vier van de duurste steden ter wereld liggen dit jaar in Azië. Tokio is wereldwijd lijstaanvoerder. Osaka staat op de 2e plaats dankzij de Japanse yen, waarvan de waarde continu stijgt ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Seoel volgt op plaats 5 en Hongkong op plaats 9. Chinese steden zijn volgens De Beaumont aanzienlijk op de lijst gedaald, omdat de Chinese munteenheid is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Deze steden hadden indirect te lijden van de waardedaling. Beijing staat op plek 19 en wordt gevolgd door Sjanghai op de 30e plaats.

Australië
Auckland en Wellington stijgen dit jaar respectievelijk naar de posities 69 en 76 in de wereldwijde klassering. Dit is te wijten aan de aanzienlijke stijging van de Nieuw-Zeelandse dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Sydney is nog altijd de duurste stad van het continent en staat op de 20e plaats. Andere steden in Australië die hoog scoren zijn onder meer Melbourne op de 68e plaats en Brisbane op de 84e plaats.

Over het onderzoek Cost of Living 2005
Het onderzoek van Mercer Human Resource Consulting beslaat in totaal 144 steden. Op elke locatie worden de relatieve kosten gemeten van meer dan 200 zaken, waaronder huisvesting, vervoer, voedsel, kleding, huishoudelijke artikelen en amusement. Het is 's werelds meest uitgebreide onderzoek naar levenskosten. De gegevens worden gebruikt om multinationals en overheden te helpen de hoogte van de kostenvergoedingen te bepalen voor de in het buitenland te werk gestelde werknemers. Daarnaast worden de gegevens gebruikt door lokale en rijksoverheden.

bron:Mercer HRC

 

 

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular