Op zaterdag 24 juni om 13.00u opent de tweevoudig sterkste man van Nederland én sterkste man van West-Europa, Jarno Hams, de nieuwe energievretende tentoonstelling van het Spoorwegmuseum: Vuurvreters en Krachtpatsers. In het kader van het thema van deze tentoonstelling trekt hij op eigen kracht locomotief de Grote Groene(1881) van zijn plaats. Vuurspuwers staan hem bij in deze zware strijd tussen mens en machine.

Gezocht: bezoekers die bruisen van energie
Vuurvreters en Krachtpatsers is de eerste grote tentoonstelling die het nieuwe Spoorwegmuseum sinds de opening in juni 2005 organiseert. De tentoonstelling is een energievretende experience die je fysiek en interactief de energie van treinen laat beleven. Ervaar met eigen krachten welke energiebronnen de trein door de jaren heen heeft gebruikt om vooruit te komen. Alleen als je je eigen energie gebruikt krijg je antwoord op vragen als: hoe werkt een stoomlocomotief? Wat is het voordeel van het gebruik van rails? Waar komt de elektriciteit voor treinen vandaan? Stroop je mouwen op en ontdek het zelf.
Zes trajecten
In Vuurvreters en Krachtpatsers leg je zes trajecten af. Je begint met een warming up waarin je ontdekt dat de mens zijn beperkingen heeft als het aankomt op dragen, trekken en rennen. Daarna ga je met je eigen Spierkracht aan de slag. Hé, transport over rails gaat wel een stuk makkelijker! Maar hoe werkt dat dan precies met stoom? In het traject Op Stoom ben jij stoom en ondervind je hoe je de wielen van een stoomlocomotief kan laten draaien. Dieselpower leert je dat er diesel nodig is om een verbrandingsmotor in actie te krijgen. En hoe zat dat ook alweer met een dynamo en wat heeft dat met Hoogspanning te maken? Dat wordt fietsen! Uiteindelijk zie je dat de maatschappij altijd op zoek blijft naar nieuwe manieren van vervoer. Het traject Back to the future confronteert je met het feit dat onze energievoorraad in hoog tempo slinkt en dat we op zoek moeten gaan naar nieuwe energiebronnen. Een goed vraagstuk om thuis nog eens over na te denken.

bron:Spoorwegmuseum