In het Nederlands Stoommachinemuseum te Medemblik zullen op 18 en 19 juni alle bedrijfsvaardige machines onder stoom te bezichtigen zijn. Het is dan namelijk, op een paar dagen na, 20 jaar geleden dat Prinses Margriet de officiële opening verrichtte. Vanaf dat moment begon het tweede leven voor het voormalige stoomgemaal Vier Noorder Koggen. Na een fikse restauratie van het gebouw en de inrichting tot museum kon op 21 juni 1985 het officiële fluitsignaal ten teken van de opening worden gegeven.

Alhoewel een 20 jarig jubileum meestal geen reden is om een feest te vieren willen we deze mijlpaal niet geheel ongemerkt voorbij laten gaan. De medewerkers van het museum hebben in de twee voorbije decennia heel veel werk verzet. Werk waar ze trots op mogen zijn en wat ze graag aan de bezoekers willen tonen. Alle machines die gedemonstreerd kunnen worden werden in eigen beheer gerestaureerd en gereviseerd. Ambachten die veelal niet meer worden uitgeoefend in de hedendaagse maatschappij, maar voor het behoud van het industrieel erfgoed wel van belang zijn, werden toegepast om er voor te zorgen dat het nageslacht nog kan ervaren wat stoommachines zijn en hoe ze gebruikt werden. Natuurlijk zijn er in de afgelopen twintig jaar ook heel wat interessante collectiestukken bijgekomen. De laatste aanwinst, de stoombaggermolen "Vooruit" ligt afgemeerd op zijn plek. Deze is tijdens dit weekend nog niet opengesteld voor publiek, maar u kunt hem wel vanaf het terrein bekijken. Als u dan over een poosje weer eens komt zult u zien hoe de werkzaamheden zijn gevorderd. Tot slot nog een resultaat waar het museum trots op is en waar u nu reeds getuige van kunt zijn. De afgelopen weken is de hoge gemetselde schoorsteen gerestaureerd en zal voor het eerst weer in gebruik zijn.

Dus op 18 en 19 juni bent u van harte welkom om te komen kijken wat er de afgelopen twintig jaar tot stand is gebracht in en om het Nederlands Stoommachinemuseum. Voor de kinderen is er de speurtocht en het Stoomlab. Het museum is gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen in Medemblik, aan de dijk tussen Medemblik en Wervershoof bij de Vooroever (Oosterdijk 4). Geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

bron:Stoommachinemuseum