Het seizoen van vrijmarkten en braderieën staat weer voor de deur. Reden voor de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bedrijven en particulieren te wijzen op de bestaande regelgeving omtrent de verkoop van bederfelijke eet- en drinkwaren en alcoholhoudende dranken. Ook in 2005 zal tijdens diverse evenementen gecontroleerd worden door de VWA.

Het verkopen van eet- en drinkwaren op straat is aan strenge regels gebonden, om voedselvergiftigingen zoveel mogelijk te vermijden. Het is voor particulieren heel lastig zich aan alle regels te houden. Een aantal gemeenten heeft daarom particuliere verkoop verboden, vraag bij uw gemeente naar het lokale beleid. Waar het niet verboden is, wordt door de VWA streng gecontroleerd op hygiëne, bewaartemperatuur en andere regels. Wanneer iets niet in orde is bij controle kan een bestuurlijke boete worden gegeven. Ook voor goede doelen en verenigingen gelden deze regels. Voedselveiligheid is voor iedereen belangrijk!

Op de website van de VWA is meer informatie te vinden over de regels die gelden rondom bederfelijke etenswaren. Verkoop van alcoholhoudende drank mag alleen door horecabedrijven met een vergunning. Buiten het horecabedrijf is verkoop alleen toegestaan met een ontheffing van de gemeente en alleen voor zwak alcoholhoudende dranken (onder de 15 vol% alcohol).

bron:VWA