Strengere regels voor kredietverstrekking aan de kassaDe Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) constateert dat in de helft van de dossiers van mensen met schuldproblemen Comfort Card of PrimeLine voorkomt. Met de Comfort Card of PrimeLine kan de klant aan de kassa voor zijn nieuwe aankoop - bijvoorbeeld een TV of bankstel een krediet krijgen - tegen torenhoge rente.

SP-Kamerlid Kant: 'Deze vorm van kredietverstrekking is ongewenst. Het stimuleert impulsaankopen en het bevordert het aangaan van niet goed doordachte leningen. De snelle kredietverstrekking aan de kassa, met een telefoontje of via internet, kan onmogelijk aan de gewenste en vereiste zorgvuldigheid voldoen.' Kant heeft minister Zalm daarom gevraagd of deze praktijken wel voldoen aan de regels. Het Kamerlid heeft ook een aanscherping van de regels gevraagd.

Recent zijn de regels in de Wet op de financiële dienstverlening aangescherpt. Het is maar zeer de vraag of deze kredietverstrekkingsmethoden aan de nieuwe regels voldoen. Daarnaast vallen bepaalde kredietverstrekkingen onder een minder zwaar regime als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen. Een voorbeeld daarvan zijn leningen waarvan de looptijd korter is dan de levensduur van de aankoop. Ook als het bemiddelen van het krediet een nevenactivitiet is en er geen advies over wordt geven, geldt het minder zware regime. In dat geval hoeft de kredeitbemiddelaar geen vergunning te hebben.

Kant: 'Gezien de ernstige maatschappelijke gevolgen die blijkt uit de schuldenproblematiek, die ook door dit soort leningen wordt veroorzaakt, moet dit veranderen. Daarom heb ik minister Zalm gevraagd om een einde te maken aan deze uitzonderingen.'

bron:SPComments are closed.
%d bloggers liken dit: