Een dag voor de gemeenteraadsverkiezingen, maandagmiddag om 16.00 uur, geeft PvdA wethouder Aboutaleb op de Dam in Amsterdam het startschot voor de liftactie naar Wit-Rusland. Met de actie Can I Get a Right zullen tientallen studenten afreizen naar Wit-Rusland, ‘de laatste dictatuur van Europa’, om vlak voor de verkiezingen in Wit-Rusland (19 maart) hun zorgen omtrent de mensenrechtenschendingen publiekelijk te uiten.

Tussen 14:00 en 16:00 uur vindt er op de Dam in Amsterdam een manifestatie plaats. Diverse bands treden op en studenten zullen elk hun eigen vervoersmiddel kiezen om de liftactie te beginnen (koets, fietstaxi, truck of anders). De datum van de startmanifestatie is een toespeling op de datum van de gemeenteraadsverkiezingen: de studenten willen hiermee aangeven dat de mensenrechten in Europa nog steeds worden geschonden en dat verkiezingen niet overal in Europa zo vrij zijn als in Nederland.
Can I Get A Right?
Met de liftcampagne Can I Get A Right? Liften tientallen studenten tussen 6 en 16 maart naar de grens van Wit-Rusland. Onderweg zullen de studenten alternatieve stembiljetten verspreiden. De liftactie loopt via Bonn en Warschau, alwaar demonstraties georganiseerd worden en meerdere studenten zich aansluiten bij de liftactie. Drie dagen voor de verkiezingen in Wit-Rusland, op 16 maart, eindigen de lifters gezamenlijk aan de grens van Wit-Rusland (Bialystok, Polen), waar zij een eindmanifestatie zullen houden. In Bialystok zullen de alternatieve stembiljetten aan het volk van Wit-Rusland overhandigd worden. De 16de dag van de maand is tevens een internationale dag van solidariteit met de ‘verdwenen’ oppositieleden en journalisten in Wit-Rusland.

Met het oog op de naderende verkiezingen, op 19 maart, lijkt President Alyaksandr Lukashenka (sinds 1994 aan de macht in Wit-Rusland) de druk op kritische stemmen nog verder op te willen voeren. Dit verhoogt ook de druk op de burgers die de verkiezingen willen aangrijpen om hun onvrede over de ‘verkozen’ regering te uiten.
bron:Amnesty International

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular